Apel de la Bucureşti către Ungaria!

Situaţie tensionată la graniţa dintre România şi Ungaria! Apelul făcut de ministrul Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul român al Afacerilor Externe, i-a semnalat lui Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei din Ungaria, situaţia de la frontiera dintre cele două ţări.

Aurescu a solicitat să fie luată în considerare urgentarea procedurilor de control al cetăţenilor ucraineni care ajung la graniţa dintre România şi Ungaria şi care nu sunt în posesia unui paşaport biometric.

Apelul ministrului de Externe vine, evident, în contextul crizei umanitare din Ucraina.

Ce soluţii există pentru a se diminua timpii de aşteptare?

Este sugerată suplimentarea cu personal specializat a punctelor de frontieră cu România, respectiv pentru utilizarea tuturor benzilor de acces spre punctul de trecere a frontierei, acolo unde este aplicabilă o astfel de măsură (spre exemplu, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II), se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucureşti.

În acest moment, se aşteaptă cel mai mult la punctele de trecere a frontierei de la Petea, Borş, Nădlac II, Urziceni şi Borş II.

Miercuri, 9 martie, Bogdan Aurescu şi omologul său ungar, Peter Szijjarto, au avut două discuţii telefonice, în continuarea celei care a avut loc săptămâna trecută.

Răspunsul dat de ministrul ungar al Afacerilor Externe

În urma discuţiilor de miercuri, ministrul Peter Szijjarto a reconfirmat că măsurile stabilite în cadrul conversaţiei anterioare rămân valabile.

Este vorba despre decizia de permitere a intrării pe teritoriul Ungariei a persoanelor fără paşaport biometric, dar şi demararea demersurilor, în coordonare cu autorităţile competente, pentru a identifica în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a fluidiza procedura şi a facilita tranzitul mai rapid peste frontieră.

Discuţiile de astăzi dintre cei doi miniştri vin după ce, marţi seară, Ministerul român al Afacerilor Externe a adresat respectivele solicitări în scris, atât prin Ambasada României la Budapesta, cât şi direct Ambasadei Ungariei la Bucureşti.