Potrivit fostullui președinte al României, șansele nu sunt de partea lui Kovesi în cursa pentru postul de procuror european.

Băsescu susține că, în opinia sa, Kovesi are șanse minime să ajungă procuror european și asta pentru că, în confruntarea cu Consiliul European, Parlamentul UE cedează de obicei.

”De regulă, în confruntarea cu Consiliul, Parlamentul cedează. Nu știu dacă vor ceda acum, dar vom vedea.”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Miercuri a avut loc prima rundă de negocieri între cele două instituții europene. Echipele de negociatori nu au reușit însă să ajungă la un numitor comun, astfel că se va organiza o nouă rundă de discuții, în data de 27 martie. Dacă nici după a doua rundă de negocieri nu se va ajunge la un consens, noi negocieri vor fi purtate în luna aprilie.

Negocierile dintre cele două instituții au loc pentru că Parlamentul European a optat pentru Codruța Kovesi, în vreme ce Consiliul UE a ales să-l sprijine pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims).