Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, cetăţenie şi afaceri interne, a venit marţi cu o serie de cereri importante pentru Germania şi alte ţări europene care au decis să pună controale la frontierele din spaţiul Schengen.

Oficialul european spune că în momentul în care „Schengen va înceta să existe, Europa va muri”. Anunţul lui Avramopoulos a venit într-un discurs dur, din cadrul unei conferinţe a think tank-ului Atlantic Council din Washington.

Avramopoulos a anunţat că nu este dornic să aprobe noi controale la frontierele din spaţiul Schengen care, potrivit lui, trebuie să revină la funcţionarea normală, altfel repercusiunile vor fi drastice.

Criza Schengen

Cu toate că în mod normal nu trebuie efectuate controale la frontierele europene ale zonei Schengen, ce include 22 de state membre ale UE şi patru ţări vecine, mai multe state membre au decis să reintroducă controalele din cauza crizei migraţiei din ultimii ani. Astfe, Austria a reintrodus controalele la frontierele cu Ungaria şi Slovenia, în 2015, iar Germania a revenit la controlat graniţelor sale cu Austria din acelaş an. Mai mult, Danemarca, Norvegia şi Franţa au reintrodus, de asemenea, controalele de frontieră cu unele ţări din Schengen.

Comisarul european a mai spus că politica internă a jucat în mod clar un rol important în decizia acestor state de a relua verificările la frontieră, de multe ori fiind vorba de decizii populiste.