Pe data de 24 decembrie, organizația non-guvernamentală RAND a lansat un raport în legătură cu strategia de escaladare ale Statelor Unite ale Americii în confruntarea cu Rusia. Potrivit acestui raport, Washington-ul are obiectivul de „a pedepsi” și de „a descuraja” Federația Rusă să folosească arme nucleare, astfel încât NATO și Rusia să nu intre într-un conflict militar direct, scrie Rador.

Va ataca Rusia NATO?

Autorii analizei sunt de părere că Rusia ar putea lansa un atac non-nuclear împotriva țărilor europene care fac parte din NATO sau împotriva obiectivelor militare ale SUA și ale Alianței, inclusiv cele din spațiu.

Scenariul de escaladare ar avea trei acte:

  1. un atac ipotetic al Federației Ruse asupra unei țări NATO
  2. reacția Statelor Unite ale Americii
  3. reacția Moscovei la adresa Washingtonului

„Scopul politicii de război a SUA până acum a fost evitarea unui război între NATO și Rusia. Un atac limitat al Rusiei asupra NATO nu anulează acest obiectiv”, a scris autorul articolului.

Cum ar putea escalada conflictul?

Potrivit experților, există patru posibile scenarii de escaladare a conflictului.

  • În primul scenariu, americanii se tem că Rusia ar putea lansa un atac cu rachete asupra unui depozit sau a unui aerodrom, de exemplu, din Polonia.
  • Al doilea scenariu constă într-un atac țintit asupra unui satelit american din spațiu. În acest caz, analiștii RAND cred că poate fi folosită o gamă largă de atacuri non-cinetice (adică nonmilitare) asupra Rusiei – propagandă etc.
  • Experții spun, de asemenea, că Federația Rusă ar putea aplica lovituri asupra a trei baze aeriene din Polonia și România, de la care sunt livrate arme Ucrainei (n. r.: de precizat este faptul că ministrul Economiei, Florin Spătaru, a respins marți afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituția pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România;
  • Al patrulea scenariu este un atac rusesc pe scară largă (sau „mai puțin reţinut”) asupra bazelor militare americane din Europa, inclusiv baza Ramstein și portul din Rotterdam. Ca răspuns, analiștii RAND propun atacarea regiunilor Doneţk (DNR), Lugansk (LNR), Zaporojie și Herson sub pretextul că Statele Unite ale Americii le consideră ucrainene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că declarațiile „unor oficiali nemenţionaţi” de la Pentagon în legătură cu aplicarea unei „lovituri de decapitare” asupra Kremlinului, se referă, de fapt, la pericolul înlăturării președintelui Vladimir Putin.