Teribil ce se întâmplă în Spania, una dintre ţările din Europa cele mai afectate de pandemie. Țara a trecut miercuri pragul de 60.000 de decese cauzate de coronavirus, potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului Sănătăţii, transmite AFP.

Sute de decese doar în ultima zi

Cu o populație de 47 de milioane de locuitori, Spania a înregistrat 60.370 de decese de la începutul pandemiei şi 565 de decese în ultimele 24 de ore. La fel ca în alte ţări, acest bilanţ este totuşi sub nivelul real, în măsura în care numeroase victime nu au putut fi testate în timpul primului val al epidemiei, primăvara trecută, din cauza suprasolicitării sistemului de sănătate.

Potrivit institutului oficial de statistici INE, peste 45.000 de spanioli au murit din cauza COVID-19 între lunile martie şi mai, cu aproximativ 18.000 mai mult decât bilanţul oficial. Această cifră nu a fost însă luată în calcul de Ministerul Sănătăţii, al cărui bilanţ nu include decât persoanele ale căror decese au fost atribuite cu siguranţă COVID-19 în baza unui test.

Numărul deceselor din cauza pandemiei, în creștere în Spania

Luni, Spania a raportat 79.686 de noi cazuri înregistrate începând de vineri, în scădere de la bilanţul din weekendul anterior de 93.822 de infectări şi ridicând totalul la peste 2,8 de milioane. Bilanţul deceselor a crescut cu 762, totalul ajungând la 59.081.

Ministerul Sănătăţii din Spania va decide săptămâna aceasta dacă să administreze recent aprobatul vaccin de la AstraZeneca persoanelor vârstnice, a declarat epidemiologul-şef Fernando Simon, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată luni seară. Mai multe ţări europene printre care Germania, Polonia şi Austria au limitat utilizarea acestui vaccin la persoane mai tinere în contextul unei lipse de date clinice referitoare la folosirea sa la persoanele cu vârste peste 65 de ani.

”Este posibil ca în absenţa dovezilor referitoare la posibile efecte secundare sau la eficacitatea (vaccinului) în aceste grupuri, să fie recomandat pentru grupe mai tinere de vârstă”, a spus Simon.