În prima fază a unui eventual atac nuclear din partea Rusiei, ţări ca România, Turcia, Polonia, Franţa, Marea Britanie şi Germania vor fi primele atacate de armele nucleare ale Rusiei, a relatat Eurobserver.

Există o ipoteză precum că Rusia ar putea activa arsenalul nuclear din Ucraina pentru a opri sprijinul militar din partea Occidentului pentru Kiev.

Putin ar putea face jocul unui atac nuclear

Dacă Rusia ar lansa un atac nuclear, cel mai probabil, Vladimir Putin va lansa o lovitură nucleară strategică cu o rachetă mai mică în Ucraina. Mai mult nu și-ar permite din cauza riscurilor privind radiațiile ce s-ar răspândi și pe teritoriul Rusiei. Astfel, pregătirea unui accident nuclear la Zaporojie este acum exclusă din context.

Liderul rus presupune că Ucraina va fi nevoită să oprească avansarea militară, astfel, aceasta va fi deschisă către negocierile în ceea ce privește cedarea definitivă a teritoriilor din Donbass şi Crimeea. De asemenea, acesta ia în calcul prin această măsură că Occidentul nu va mai furniza armament Ucrainei de teama unei escaladări a conflictului nuclear.

Chiar și în aceste condiții, consecințele sunt greu de estimat şi cu siguranță acestea vor afecta și Rusia, implicit. Însă lovitura nucleară a Rusiei nu va fi văzută ca un semn de a arăta puterea, ci mai degrabă ca un semn de slăbiciune extremă. Sau ca o mișcare de disperare al unui imperiu în prag de prăbușire.

O bună parte din arsenalul nuclear al Rusiei este învechit

Dacă să excludem faptul că SUA s-ar simți constrânsă de circumstanțe să reacționeze la atacul nuclear al Rusiei şi să stabilească o poziție şi mai rigidă împotriva acesteia, este îndoielnic că Ucraina va înceta brusc acțiunile militare de defensivă.

Din acel moment nu va mai exista cale de întoarcere şi Rusia va fi pusă în circumstanțele de a ataca Europa. Rusia deține 5.977 de focoase nucleare, deşi aproximativ 1.500 sunt retrase şi urmează să fie demontate din cauza defecțiunilor tehnice sau a vechimii, informează BBC.

Celelalte aproximativ 4.500 de arme nucleare sunt considerate arme nucleare strategice. Mai exact, este vorba de rachete balistice sau rachete ce pot parcurge distanţe lungi. Printre acestea se regăsesc și arme nucleare mai puţin distructive, pentru utilizare la distanţă scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare.

Rachetele nucleare strategice sunt cele mai distructive ca RS-28 Sarmat care pot ajunge și la 18.000 km. O singură rachetă înarmată cu 10 focoase nucleare ar putea devasta suprafețe la fel de mari precum Texas sau Franţa, omorând milioane de oameni.