Probleme imense în agricultură. Unul dintre cele mai importante și apreciate fructi din România este pe cale de dispariție în țara naostră. Gutuile se găsesc tot mai rar în livezile autohtone. Suprafeţele s-au împuţinat dramatic în ultimii ani, din cauza unei boli care a afectat pomii ireversibil.

Abia dacă mai avem câteva zeci de hectare, răsfirate în ţară, faţă de sute cum erau în trecut. Pe tarabele noastre şi-au făcut loc gutuile turceşti sau cele din Grecia, în condiţiile în care în trecut, România exporta tone de fructe.

În judeţul Gorj, e dezastru în livezi. La staţiunea pomicolă de la marginea oraşului Târgu Jiu nu este nici măcar o gutuie în pomi. Toate fructele au căzut la sfârşitul primăverii. În anii trecuţi aici se obţineau şi 12 tone de fructe la hectar.

În livada staţiunii de cercetare de la Aiud, judeţul Alba, două soiuri de gutui se întind pe un hectar iar cererea este mare, conform ProTV.

La Oradea, bucătarii au gândit de-a lungul vremii o mulţime de delicatese preparate din gutui, foarte căutate la început de toamnă. Medalionul de porc cu sos de gutui, ornat cu câteva frunze de busuioc şi rozmarin, are un gust divin, dulce acrişor şi extrem de parfumat. În pieţe, kilogramul de gutui se vinde cu 4 lei.