Situație fără precedent în România! S-a descoperit un real pericol pentru sănătate pe rafturile magazinelor din țară.

Mai exact, în urma unei investigații demarate de experții Asociației Pro Consumatori (APC), au fost identificate mai multe produse comune, destinate copiilor, care conțin o substanță toxică, deja interzisă în Franța.

Produse pentru copii ce conţin dioxid de titan

Este vorba despre o serie de produse destinate copiilor, iar elementul descoperit este un aditiv, colorant alb pentru produse, care, potrivit specialiștilor, poate duce la apariția anumitor tipuri de cancer.

Mai exact, este vorba despre dioxidul de titan (E171), considerat până de curând drept un aditiv sigur. El este un colorant alb pentru produse, care oferă o estetică mult mai plăcută. În urma evaluării realizate de Asociația Pro Consumatori (APC), ingredientul s-a regăsit într-o mare cantitate de produse, lucrul îngrijorător pentru experți.

Este vorba despre mai multe paste de dinți, dar și mai multe gume de mestecat, sau bomboane.

Potrivit APC, produsele care conțin dioxid de titan (E171) sunt următoarele:

  • Pasta de dinţi Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani;
  • Pasta de dinți Naturaverde pentru copii;
  • Pasta de dinţi Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 şi 8 ani;
  • Pasta de dinţi Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 şi 5 ani;
  • Guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria;
  • Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia;
  • Jelly beans fabricat în Thailanda;
  • Candy Canes fabricat în România.

Uniunea Europeană, îngrijorată de siguranța produselor

De menționat este faptul că rolul dioxidului de titan este unul strict estetic, iar la un moment dat, Uniunea Europeanaă anunța că acest ingredient nu poate fi considerat unul sigur.

Mai exact, Executivul Comunitar preciza atunci că în urma ingerării dioxidului de titan, ADN-ul poate fi deteriorat, ducând astfel la apariția anumitor tipuri de cancer.

La rândul ei, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a tras un semnal de alarmă în acest context. Mai exact, Agenția a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman.

În urma recomandărilor venite din partea UE, dar și din partea IARC, Franța a devenit prima țară din UE care a decis să interzică utilizarea aditivului ca măsură de precauție începând cu data de 1 ianuarie 2020.