În total 8.132 de persoane figurează pe o listă de supraveghere în Franţa cu persoane suspectate de înclinaţii teroriste, a anunţat luni ministrul de interne Gerald Darmanin, citat de dpa. Stabilirea persoanelor figurând pe această listă care ar încerca să comită acte de terorism a fost o „sarcină foarte dificilă şi delicată”, a recunoscut Darmanin.

Franţa a suferit o serie de atacuri islamiste majore în 2015 şi 2016, revendicate în cea mai mare parte de gruparea extremistă Stat Islamic, care au costat vieţile a peste 230 de persoane. Comentariile lui Darmanin intervin cu două zile înainte de procesul a 14 persoane acuzate de legături cu primele atacuri, în ianuarie 2015, în care 17 persoane au fost ucise. Suspecţii se confruntă cu diverse acuzaţii, inclusiv conspiraţie teroristă şi complicitate la crimă, legate de atacurile asupra revistei satirice Charlie Hebdo, unui supermarket cuşer şi împotriva unor poliţişti.

Darmanin a declarat că extremiştii islamişti suniţi precum Statul Islamic au rămas principala ameninţare teroristă în Franţa, deşi există de asemenea semne îngrijorătoare de activitate a extremei drepte. În ultimele luni, a remarcat el, suspecţii păreau să acţioneze mai degrabă din proprie iniţiativă decât în colaborare cu Statul Islamic, care anul trecut a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria.

Ministrul a precizat că 61 de atacuri planificate au fost dejucate de autorităţile franceze din 2013, inclusiv 32 începând din 2017. Autorităţile se pregătesc pentru eliberarea persoanelor condamnate pentru infracţiuni teroriste mai puţin grave, dintre care 45 urmează să fie puse în libertate în acest an şi alte 63 în 2021, a mai spus el.

Probleme în Franța și cu COVID-19

Franța nu scapă de problemele cu coronavirus. S-au descoperit doar duminică 5.413 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, o uşoară scădere comparativ cu cele 5.453 de cazuri înregistrate sâmbătă, informează Reuters.

Potrivit Ministerului Sănătăţii francez, numărul cumulativ de decese cauzate de COVID-19 a crescut la 30.606. De asemenea, numărul celor internaţi în spital cu această boală era duminică în Franţa de 4.530, iar cel al persoanelor internate la terapie intensivă a crescut la 402 de la 400 câte erau sâmbătă.

Franţa a introdus obligativitatea purtării măştilor la Paris şi în alte oraşe, în contextul în care guvernul încearcă să evite o nouă izolare generalizată care ar împinge economia la o recesiune şi mai profundă.