Marți, 21 decembrie, Danemarca a înregistrat un număr alarmant de persoane contaminate cu noua tulpină sud-africană. Creșterea treptată a avut loc într-o singură lună, deja doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrați 13.558 de oameni infectați cu Omicron.

Ministrul Sănătății, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter că Autoritatea de Control a Bolilor Infecţioase (SSI) din Danemarca consideră că „Omicron este de-acum varianta dominantă şi se află în creştere. Observăm o amplificare a epidemiei, azi, cu infecţii record.”

Peste 500 de oameni au fost reinfectați

În Danemarca, țară europeană cu 5,8 mlioane de locuitori, au fost înregistrate 13.558 de persoane contaminate cu Omicron în ultima zi. Autoritățile sanitare au informat că peste 500 de oameni sunt reinfecţii. În prezent, Danemarca intră în categoria statelor cu un număr impresionant de cetățeni îmbolnăviți. Toate eșantioanele pozitive sunt analizate de specialiștii medicali pentru a detecta noua tulpină sud-africană, prin teste PCR. Secvențierea are loc în patru zile calendaristice.

Danemarca a anticipat dezastrul sanitar

Săptămâna trecută, Danemarca a tras un semnal de alarmă tuturor cetățenilor. Autoritățile publice au estimat că noua tulpină Omicron urmează să devină virus dominant la Copenhaga, apoi pe întreg teritoriul.

Urmărind să stopeze creșterea numărului de persoane îmbolnăvite, țara europeană şi-a accelerat campania de vaccinare anti-covid şi a reimpus restricții aspre. Astfel că activitatea culturală a fost suspendată, iar spațiile publice pentru distracție au fost închise pentru următoarele patru săptămâni.

Omicron, în atenția Europei

Deja diverse țări europene au informat că Omicron se răspândeşte cu o viteză fulgerătoare. Potrivit Guvernului din Franța, una din trei contaminări cu COVID-19 este provocată de noua tulpină Omicron.

În Norvegia, autoritățile sanitare au anunțat public că bilanţul persoanelor infectate cu Omicron a crescut de patru ori într-o săptămână. De la 900 de cazuri noi pe 13 decembrie, la 3.871 de cazuri noi pe 20 decembrie. Din fericire, nicio persoană nu a necesitat spitalizare.

De asemenea, autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii au afirmat că Omicron a devenit virus dominant în 73,2% dintre noile infectări înregistrate între 12 și 18 decembrie.