Este vorba despre cei care au refuzat în mod repetat să accepte consolidarea imobilelor cu grad 1 de risc seismic, în ciuda amenințărilor autorităților.

Bucureștenii care au rămas fără locuințe vor fi despăgubiți, după ce Consiliul General a votat exproprierea și evacuarea lor din case.

Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că au încercat să ii convingă pe toți proprietarii din clădirile cu risc seismic 1 că este nevoie urgentă de consolidare. Centrul Istoric al Bucureștiului nu a făcut excepție.

Clădirea cu arhitectură deosebită în care s-a născut Iulia Petriceicu Hașdeu este într-o stare gravă de degradare. În sfârșit, autoritățile au decis să-l consolideze. Dacă unii proprietari s-ar putea opune, primăria este decisă să-i exproprieze.

Primăria s-a angajat să plătească jumătate din costurile fiecărei consolidări, urmând că proprietarii să suporte diferența în rate fără dobândă, eșalonate pe 25 de ani.

Chiar și așa, mulți bucureșteni au refuzat, chiar dacă o clădire cu bulină înseamnă o permanentă amenințare. Mulți proprietari nu ar fi fost de găsit. Așa că, acum, Consiliul General a fost de acord cu aplicarea măsurii extreme, expropierea.

Primii 2 proprietari au fost lăsați fără case, dar vor primi despăgubiri conform grilei notarilor cu prețul zonei. Pentru cele două apartamente care împreună au puțin peste 90 de metri pătrați construiți, primăria oferă puțin peste 60.000 de euro. Pentru că proprietarii nu au fost deocamdată identificați, primăria așteaptă un semn din partea lor și un cont în care să vireze banii.

Este pentru prima dată când primăria recurge la această măsură. Luna viitoare le vine rândul altor 11 proprietari care s-ar fi opus consolidarilor. Vasile Vizitiu este proprietarul unui apartament cu 3 camere de 60 de metri pătrați din centrul istoric. A fost amendat cu 4.000 de lei pentru că nu ar fi fost de acord cu reabilitarea clădirii, amendă pe care o contestă. Spune însă că nu s-a împotrivit consolidării.

Un număr de 9.000 de proprietari care stau în imobile încadrate în clasa de risc seismic 1 din București sunt în acest moment în vizorul Primăriei Capitalei, conform stirileprotv.ro

Citește și: