UPDATE

Hidrologii au prelungit, miercuri, până la ora 18.00, codul roşu pentru judeţul Timiş şi au emis cod portocaliu şi galben pe râuri din 10 bazine hidrografice, până joi.

”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, hidrologii I.N.H.G.A. au prelungit Codul Roşu pe râul Bârzava – sectorul aferent staţiei hidrometrice Gătaia (sector îndiguit – judeţul Timiş), până astăzi, 26 aprilie, la ora 18:00”, a transmis, miercuri, INGHA.

De asemenea, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râurile: Bârzava – sector aval confluenţă cu râul Fizeş şi Moraviţa – sector aval staţia hidrometrică Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Acesta va fi valabil în intervalul 26.04.2023 ora 12:00 – 27.04.2023 ora 18:00.

Ştirea iniţială

Cod roșu de inundații în județul Timiș. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un Cod roșu de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice: Bârzava – sector aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit).

Hidrologii au emis, miercuri, 26 aprilie, o avertizare cod roşu de inundaţii care vizează bazinul hidrografic Bârzava, în judeţul Timiş, valabil miercuri, între ora 08.00 și ora 14.00.

Avertizarea a fost emisă, „ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol – faza a III-a de apărare pe râurile din bazinele hidrografice”.

Alertă de inundații care vizează mai multe râuri

„Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră»”, au transmis hidrologii.

Totodată, până la ora 12.00, este în vigoare un cod portocaliu de inundații care vizează râurile din bazinele hidrografice: Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (sector îndiguit), Moravița – sector aval S.H. Șemlacu Mare (sector îndiguit), potrivit hidrologilor. Aici sunt anunțate creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație – faza a II-a de apărare.

În bazinul hidrografic Bârzava, cantităţi importante de precipitaţii

Pe de altă parte, Apele Române au anunţat, miercuri, că, în bazinul hidrografic Bârzava, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, la staţia Gătaia fiind 50 l/mp. Vârful viiturii este aşteptat în cursul zilei de miercuri.

”Din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la staţia hidrometrică Tirol pe râul Fizeş; 50 l/mp -la staţia hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la staţia hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la staţia hidrometrică Gătaia şi iar mâine, prin propagare până la ieşirea din ţară, va ajunge la staţia hidrometrică Partoş”, anunţă Apele Române.

Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, ”se înregistrează importante creşteri de debite şi niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depăşiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundaţie)”.

”Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineaţă cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Gătaia. Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la staţia hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depăşită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendinţa este de creştere”, mai anunţă Apele Române.

Va continua să plouă în majoritatea regiunilor ţării

Încă din cursul nopţii Formaţia de Intervenţii a ABA Banat şi Formaţiei de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia şi monitorizează în teren evoluţia situaţiei hidrologice.

Pe de altă parte, meteorologii au anunţat că, miercuri, până la ora 22.00, va continua să plouă în majoritatea regiunilor ţării şi se pot depăşi 30 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu putere şi sunt posibile descărcări electrice şi grindină.

Astfel, potrivit ANM, până la ora 22.00, va continua să plouă în Transilvania, Maramureş, nordul Moldovei şi la munte, iar după-amiaza şi seara vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină în Muntenia şi Dobrogea.