Sirea Quadrant avertizează asupra faptului că ELCEN nu va putea să își achite facturile către furnizori, din cauză că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică.

„Sierra Quadrant afirmă că, dincolo de înfiinţarea noilor companii energetice, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu şi-a respectat obligaţiile de plată stipulate în OG 36/2006 privind plata subvenţiei aferente energiei termice livrate către populaţie şi nu a efectuat nici până în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie”, se arată în comunicat.

Administratorul judiciar al ELCEN trage un semnal de alarmă și spune că, în lipsa plăților din partea Primăriei Capitalei, Electrocentrale București nu își poate achita facturile restante către Romgaz, furnizorul de gaze naturale. Astfel, Romgaz poate sista livrarea materiei prime către ELCEN.

„Acest fapt conduce automat la oprirea tuturor instalaţiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de RADET către utilizatorii finali (cetăţeni, şcoli, gradiniţe, agenţi economici)”, se arată în comunicat.

De asemenea, Sierra Quadrant susține că subvenţia pentru luna ianuarie, în valoare de 175 milioane de lei, nu a fost virată nici sub formă de avans direct către Romgaz, conform convenţiei de justificare a avansurilor, şi nici achitată prin contul Escrow pus la dispoziţia producătorilor, ELCEN având o cotă de 70% din totalul energiei termice produse.

„Sierra Quadrant afirmă că refuzul PMB de a efectua plăţile amintite ameninţă întregul proces de reorganizare a ELCEN, condamnând la faliment această societate de stat de importanţă strategică. În momentul în care ELCEN nu îşi poate asigura materia primă necesară producţiei de energie electrică şi termică, din cauza acţiunilor PMB, şansele de reorganizare a ELCEN sunt îngreunate într-o manieră considerabilă”, se arată în comunicat.