”Ştiu că a avut loc un accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie” a spus Iaţeniuk.

Centrala de la Zaporojie se află la o distanţă de aproximativ 230 de kilometri de Donetk, zona marcată de conflicte violente între separatişti şi armata ucraineană.

Potrivit agenţiei de ştiri Interfax Ucraina, problema a intervenit la blocul nr 3, un reactor de 1.000 de Megawaţi. Interfax citează specialişti care dau asigurări că reactorul va fi repus în funcţiune pe 5 Decembrie.

„Incidentul s-a produs la cel de-al treilea reactor al centralei nucleare din Zaporijia, la sistemul electric. Nu are nici o legătură cu reactorul. Este vorba despre un scurtcircuit", a informat ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demcişin.

Scurtcircuitul a provocat întreruperea electricităţii în regiunea învecinată.

Rapoartele preliminare arată că distrugerile au fost minore, iar miezul reactorului nu a fost afectat.

”Presupunem că este vorba, într-adevăr, de un incident minor aşa cum este prezentat, dar intervenţia lui Iaţeniuk merge mai degrabă spre ideea de a nu semăna panică”, spune jurnalistul Shaun Walker de la publicaţia Guardian, cel care a acoperit conflictul din Ucraina.

Parlamentul ucrainean a validat noul guvern marţi seara.

Sub conducerea președintelui Petro Poroșenko și a lui Arseni Iaţeniuk, Kievul a tăiat ajutoarele în regiunile estice deținute de rebeli pro-ruşi la scurt timp după ce protestatarii au răsturnat regimul preşedintelui Ianukovici, apropiat de Moscova, în februarie.

Luptele din estul ţării au continuat în pofida unui acord de încetare a focului convenit pe 5 septembrie.

În fieful rebel Donețk, un reprezentant al separatiştilor a declarat că părțile rivale au convenit pentru un nou armistițiu local în jurul aeroportului din oraș.

"Este a 65-a oară când convenim un armistiţiu. Nu exclud că va fi şi al 66-lea", a spus separatistul Andrei Purgin.

Tirurile s-au redus, dar nu s-au oprit. Kiev spune că rebelii au reluat ofensiva asupra aeroportului la orele serii.

Rusia recunoaște că-i susţine pe separatişti, dar neagă acuzaţiile Vestului potrivit cărora este parte efectivă în conflict.