Aleksandr Lukaşenko susține că Ucraina încearcă să atragă cu orice preț NATO în războiul cu Rusia

Așadar, președintele din Belarus a spus în cadrul unei reuniuni cu privire la situaţia politico-militară din proximitatea Belarus, care a avut loc joi, că Ucraina că încearcă „să târască” cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia.

„Toate agenţiile forţelor de securitate remarcă o creştere a numărului de provocări în apropierea frontierei de stat. Ucraina, sub orice pretext, încearcă să târască trupele statelor membre ale NATO în conflict”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, conform informațiilor preluate de efe.com

În opinia sa, o dovadă în acest sens o reprezintă căderea unei rachete pe teritoriul Poloniei, despre care iniţial Occidentul a crezut că este de provenienţă rusească, însă ulterior a exprimat opinia că dispozitivul ar fi putut fi lansat de Ucraina şi a căzut din greşeală pe teritoriul polonez.

De asemenea, Lukaşenko a insistat că Belarusul „a reuşit până acum să evite ca un adversar potenţial să folosească forţa militară împotriva ţării” sale.

Mai apoi, președintele din Belarus a cerut agenţiilor de apărare din Belarus să continue să monitorizeze constant orice indiciu privind o posibilă „pregătire a unei agresiuni directe împotriva ţării noastre”.

Opoziția din Belarus avertizează: Suntem de facto sub ocupație militară rusă

În altă ordine de idei, amintim că opozanta belarusă aflată în exil Svetlana Tihanovskaia a denunţat luni „ocupaţia militară de facto” a ţării sale de către Rusia şi a îndemnat Uniunea Europeană să-şi menţină presiunea asupra regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Moscova s-a folosit de Belarus ca de o rampă de lansare a războiului său împotriva Ucrainei vecine şi are desfăşuraţi mii de soldaţi pe teritoriului aliatului său apropiat, în cadrul unei forţe operaţionale comune.

„Trebuie să spun că Belarus este de facto sub ocupaţie militară” rusă, a declarat Tihanovskaia pentru AFP, după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE.

Lukaşenko „nu controlează prezenţa de trupe ruse”, nici staţionarea de echipamente militare ale Moscovei în Belarus, a subliniat ea. „El trebuie pur şi simplu să fie de acord cu tot, pentru că el ştie că fără sprijinul lui (Vladimir) Putin el nu va putea supravieţui politic în Belarus”, a susţinut Tihanovskaia.