Era de aşteptat ca Partidul Republican să-şi menţină controlul în această cameră, cu 435 de membri, unde partidul deţine o amplă majoritate şi unde doar câteva scrutine sunt sub semnul întrebării.

Atenţia se concentrează în schimb asupra Senatului, camera superioară a Congresului, unde democraţii speră să preia controlul de la republicani. Candidaţii republicanii îşi apără mandatele senatoriale în câteva state-cheie, ceea ce îi face pe democraţi să spere că pot câştiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.

Până acum, democraţii au reuşit să câştige un sigur mandat senatorial de la republicani, în Illinois, în schimb republicanii şi-au reînnoit mandatele în Ohio şi Florida. Democraţii au câştigat primul mandat senatorial de la republicani prin democrata Tammy Duckworth (Camera Reprezentanţilor), care l-a învins, aşa cum se anticipa, pe senatorul republican Mark Kirk în Illinois. Duckworth este veterană a războiului din Irak, imobilizată într-un scaun cu rotile, după ce şi-a pierdut ambele picioare.

În prezent, Partidul Republican controlează ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci şi patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt în dispută, în timp ce în Camera Reprezentanţilor se votează pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durată de şase ani, iar al reprezentanţilor, doi.

Potrivit estimărilor pentru Indiana, fostul senator democrat Evan Bayh a dat greş în încercarea sa de a reveni în Senat, pierzând în faţa republicanului Todd Young, care a activat până acum în Camera Reprezentanţilor.

În Florida, senatorul Marco Rubio şi-a recâştigat mandatul. În Carolina de Nord, senatorul republican Richard Burr avea un avans de doar două puncte procentuale în faţa oponentei sale democrate, Deborah Ross, potrivit site-ului de sondare RealClearPolitics.com.

Curse la fel de strânse se înregistrau în Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Nevada şi Indiana. Principalele posturi de televiziune au anunţat că senatorul republican Rob Portman, care a refuzat să facă campanie pentru Trump, a fost reales în Ohio.

Tot conform estimărilor, senatorul republican Rand Paul a câştigat în Kentucky, republicanul Tim Scott în Carolina de Sud, republicanul James Lankford în Oklahoma, iar democratul Patrick Leahy a câştigat în Vermont şi democratul Richard Blumenthal în Connecticut.

Pentru a obţine controlul în Senat, democraţii au nevoie să câştige cinci mandate. În prezent, republicanii deţin 54 de mandate în Senat, iar democraţii au 44, plus doi independenţi care se aliniază cu tabăra democrată. Şi, deşi potrivit estimărilor, republicanii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor, cel mai probabil vor avea mai puţine mandate. AGERPRES