Alegeri prezidențiale 2025. Președinția României, miza anului 2025: 11 candidați, trei zile de vot în diaspora, un singur câștigător

Alegeri prezidențiale 2025. Românii sunt chemați din nou la urne pentru a decide cine va ocupa funcția supremă în stat în următorii cinci ani.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va aduce în fața alegătorilor o listă cu 11 candidați, fiecare aspirând să devină următorul președinte al României.

Competiția este deschisă, iar buletinul de vot reflectă o diversitate politică semnificativă.

Votul în diaspora începe cu două zile mai devreme

Alegeri prezidențiale 2025. Votul în străinătate va debuta cu două zile mai devreme decât în România, începând de joi, 2 mai, la ora 22:00 (ora României), când secția de votare din Auckland, Noua Zeelandă, își va deschide porțile.

Alegătorii români din afara țării vor avea la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea electorală: 2, 3 și 4 mai pentru turul întâi, respectiv 16, 17 și 18 mai pentru eventualul tur al doilea.

Pentru diaspora, au fost amenajate 965 de secții de votare – cu 15 mai multe decât la alegerile precedente – o decizie luată de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pentru a facilita accesul la urne. Secțiile vor funcționa vineri și sâmbătă între orele 07:00 și 21:00 (cu posibilitate de prelungire până la 23:59), iar duminica între 07:00 și 21:00 ora locală, fără a depăși ora 21:00 a României.

Alegeri prezidențiale 2025. Documente acceptate pentru votul în străinătate

Românii din străinătate pot vota în oricare dintre secțiile disponibile, cu un act de identitate emis de autoritățile române, valid în ziua votării – fie că este vorba despre carte de identitate, pașaport simplu sau unul diplomatic, ori documente provizorii.

alegeri votare
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Lista completă a candidaților înscriși în cursa electorală

Cei 11 candidați, conform ordinii de pe buletinul de vot, sunt:

  1. George Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor

  2. George Crin Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală „România, Înainte!”

  3. Elena Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România

  4. Cristian Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român

  5. Marcela Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal

  6. Victor Viorel Ponta – candidat independent

  7. Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

  8. Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

  9. John-Ion Banu-Muscel – candidat independent

  10. Petru Daniel Funeriu – candidat independent

  11. Nicușor-Daniel Dan – candidat independent

Pe întreaga durată a procesului electoral, cetățenii vor putea urmări în timp real datele referitoare la prezența la vot, accesibile pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Tot acolo vor fi disponibile și procesele-verbale transmise electronic după închiderea urnelor.