Alegeri prezidențiale 2024. Aproape un sfert dintre cei care ar vota în primul tur al alegerilor prezidențiale ar prefera să-l susțină pe Mircea Geoană, în timp ce 18,2% ar opta pentru Marcel Ciolacu (PSD). Doar 13,5% ar pune ștampila pentru George Simion (AUR) și 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS România). Nicolae Ciucă ar primi un procent de 11,5%. Aceste date se regăsesc într-un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

În al doilea tur, Mircea Geoană ar câștiga clar în fața oricărui alt candidat. El are un scor peste 50% în fața lui Ciolacu, Ciucă și Simion. De asemenea, Marcel Ciolacu ar ieși câștigător într-un tur doi cu Ciucă sau cu Simion. Nicolae Ciucă ar învinge într-o posibilă finală prezidențială cu George Simion.

Sondajul indică faptul că 19,2% dintre cei chestionați cred că Mircea Geoană va câștiga alegerile prezidențiale. Un procent de 17,3% îl susține pe Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă primește votul a 9,9% dintre votanți.

66,9% dintre respondenți afirmă că vor merge cu siguranță la vot.

Estimările privind participarea la alegerile prezidențiale

Pe o scală de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot și 10 înseamnă „sigur da” voi merge la vot. Astfel,  9% dintre români au ales 1, 1,4% au ales 2, 1,6% au ales 3, 0,7% au ales 4, 5,5% au ales 5, 2,2% au ales 6, 1,9% au ales 7. 6,2% au indicat 8, 4,3% au ales 9, iar 66,9% au ales 10. Ponderea non-răspunsurilor este de 0,4%.

sondaj inscop 1
SURSA FOTO: News.ro

Intenția de vot alegeri prezidențiale – Turul I

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vor vota sigur sau nu (reprezentând 82,8% din totalul eșantionului), 23,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent). Un procent de 18,2% pentru Marcel Ciolacu (PSD) și 13,5% pentru George Simion (AUR). Un procent de 12,5% ar merge cu Diana Șoșoacă (SOS România). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 11,5% dintre alegători. Pentru Cătălin Drulă (USR) – 8,6% iar Dacian Cioloș (REPER) ar fi ales de 5,6% dintre votanți. Kelemen Hunor (UDMR) ar primi 5,5%. 0,8% spun că ar vota pentru alt candidat.

sondaj inscop2
SURSA FOTO: News.ro

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Dacă ar fi înfruntare între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 48% dintre respondenți ar vota pentru adjunctul secretarului general al NATO, iar 30,4% pentru actualul premier. 13,5% declară că nu ar vota, iar 8,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care au ales un candidat, 61,2% ar opta pentru Mircea Geoană, în timp ce 38,8% ar vota cu Marcel Ciolacu.

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Într-o confruntare între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 40,3% dintre români ar vota pentru liderul PSD, iar 27,4% pentru liderul PNL. 23,1% declară că nu ar vota, iar 9,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, 59,5% ar opta pentru Marcel Ciolacu, în timp ce 40,5% ar vota cu Nicolae Ciucă.

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu vs. George Simion

În cazul unei confruntări între Marcel Ciolacu și George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, 50,1% dintre participanții la sondaj l-ar vota pe liderul PSD, iar 25,2% pe liderul AUR. 17% declară că nu ar vota, iar 7,7% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, 66,5% ar opta pentru Marcel Ciolacu, în timp ce 33,5% ar vota cu George Simion.

Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Într-o potențială confruntare între Mircea Geoană și Nicolae Ciucă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 51,5% dintre români ar vota pentru adjunctul secretarului general al NATO, iar 28% pentru președintele Senatului. 13,8% spun că nu ar vota, iar 6,7% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, 64,8% ar opta pentru Mircea Geoană, în timp ce 35,2% ar vota cu Nicolae Ciucă.

Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană vs. George Simion

Într-o confruntare ipotetică între Mircea Geoană și George Simion în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 57,4% dintre respondenți ar vota pentru adjunctul secretarului general al NATO, iar 25,4% pentru liderul AUR. 11,3% spun că nu ar vota, iar 5,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, 69,3% ar opta pentru Mircea Geoană, în timp ce 30,7% ar vota cu George Simion.

Alegeri prezidențiale 2024. Nicolae Ciucă vs. George Simion

Într-o eventuală confruntare între Nicolae Ciucă și George Simion în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 45,3% dintre cei intervievați ar vota pentru liderul PNL, iar 30,1% pentru liderul AUR. 17,3% spun că nu ar vota, iar 7,3% nu știu sau nu răspund. Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat, 60,1% ar opta pentru Nicolae Ciucă, în timp ce 39,9% ar vota cu George Simion.

Pe cine văd românii ca fiind viitorul președinte

Când au fost întrebați cine cred că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, 19,2% dintre respondenți l-au indicat pe Mircea Geoană, 17,3% pe Marcel Ciolacu, iar 9,9% pe Nicolae Ciucă. George Simion a fost menționat drept câștigător al alegerilor prezidențiale de către 8,5% dintre participanții la sondaj, Diana Șoșoacă de 4,8%, iar Cătălin Drulă de 0,7%. 2,7% din totalul eșantionului au indicat alt nume, 35,6% au spus că nu știu sau nu pot aprecia, iar 1,2% nu au răspuns.

”Cu aproximativ 100 de zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidenţiale anunţate de autorităţi pentru luna septembrie, candidatul Mircea Geoană se află în fruntea opţiunilor românilor atât pentru estimarea de vot în turul I, cât şi în estimările de vot în turul al II-lea în care a fost testat. Conform participanţilor la sondaj, Mircea Geoană ar câştiga finala prezidenţială în faţa lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau George Simion, Marcel Ciolacu ar câştiga în faţa lui Nicolae Ciucă şi George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă ar câştiga în faţa lui George Simion. Deşi până la alegerile prezidenţiale a rămas puţin timp, faptul că numele candidaţilor nu sunt confirmate oficial lasă loc de evoluţii în preferinţele românilor. În plus, rezultatele algerilor locale şi europarlamentare vor influenţa puternic strategiile partidelor şi proiectele lor prezidenţiale”, afirmat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

sondaj inscop
SURSA FOTO: News.ro

Sondajul de opinie a fost efectuat de INSCOP Research la solicitarea Agenției de presă News.ro. Datele au fost colectate în intervalul 20 – 25 mai 2024. S-a folosit metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul simplu, stratificat a inclus 1100 de persoane. El este reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Metoda de cercetare utilizată a fost interviul prin intermediul unui chestionar. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, cu un grad de încredere de 95%.