Alegeri locale 2024. Gabriela Firea crește în sondaje

Alegeri locale 2024. Un nou sondaj realizat de către Sociopol prezintă evoluții electorale semnificative. Acesta are loc cu doar două săptămâni înainte de alegeri.

Întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 31% dintre respondenți au răspuns cu Nicușor Dan. Procentul este în continuare ridicat, dar a scăzut cu 6% față de ultimul sondaj efectuat.

Gabriela Firea se află pe al doilea loc, 26% dintre români alegând-o pe ea drept opțiune de vot. Fostul primar general crește cu 3% în sondaje.

Pe locul trei se află Sebastian Burduja cu 16%, un procent care a crescut față de celelalte sondaje.

Cristian Popescu Piedone se află pe locul patru, cu un procentaj de 15%. Candidatul PU-SL scade cu 3% în sondaje.

sondaj alegeri locale
SURSA FOTO: Sociopol

”Ceilalți candidați obțin procente sub 5%. Diana Șoșoacă (SOS România) 3%. Alexandru Pânișoară (PER) 1%. Dorin Iacob (AD) 1%. Filip Titian (independent) 0%.

Participarea la vot este ridicată, de 45%, confirmând evoluțiile din sondajele anterioare.

Distanța dintre locul 1 și locul 2 se strânge de la un sondaj la altul. Competiția dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea se definește din ce în ce mai bine. Cine va câștiga? Ultimele două săptămâni de campanie se arată a fi esențiale”, scrie Mirel Palada pe pagina sa de Facebook.

Peste 50% dintre români sunt interesați să meargă la vot

Sondajul mai arată, dacă duminica viitoare ar fi alegeri locale, 59% dintre români ar fi foarte interesanți.

22% au răspuns cu destul de interesat, 8% au răspuns cu destul de puțin interesant, iar 10% au spus că sunt foarte puțin interesați sau deloc.

De asemenea 1% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns fie că nu știu, fie că nu vor să răspundă.

sondaj alegeri locale
SURSA FOTO: Sociopol

Peste 40% dintre cei care merg la vot sunt hotărâți cu cine votează

Sondajul Sociopol mai arată că, în ipoteza în care 88% din totalul populației merge la vot, 45% sunt hotărâți cu cine votează.

16% vor merge la vot, dar nu știu cu cine să voteze, 27% nu vor merge la vot, iar 12% nu sunt în România.

sondaj alegeri locale
SURSA FOTO: Sociopol

Cei care au participat la sondaj sunt români adulți, neinstituționalizați, care locuiesc în București. Volumul eşantionului este de 1,005 persoane. Datele au fost colectate în perioada 23 – 28 mai 2024.

Tipul eşantionului este stratificat cu selecţie probabilistă a persoanelor (aleatoriu simplu). Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%