Alegeri prezidențiale 2019. Primul politician important care și-a exercitat dreptul la vot în priul tur al alegerilor prezidențiale a fost primarul Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta s-a prezentat la Colegiul Tehnic Mecanic “Griviţa” pentru a vota.

„Am venit să votez cu gândul la copiii mei. Am votat cu gândul la un preşedinte care va pune capăt unor măsuri de austeritate care vor face foarte mult rău, pentru că a scădea veniturile românilor nu poate fi decât o veste îngrijorătoare şi, în ceea ce mă priveşte, nu voi fi niciodată de acord să fie curbe de sacrificiu pe categorii sociale care oricum sunt vulnerabile. Sunt un om care a întotdeauna a considerat că şi bunicii noştri, şi părinţii noştri trebuie să trăiască decent, nu doar prin ajutorul copiilor şi nepoţilor, ci şi prin veniturile pe care le obţin ei, ca o recunoştinţă a muncii lor de toată viaţa.

Am venit la 7 dimineaţa să votez cu gândul la copiii acestei ţări, nu doar la copiii mei. Îmi doresc foarte mult să trăim într-o ţară în care toţi copiii să aibă şanse egale şi de educaţie şi de dezvoltare, atât cei din mediul rural, cât şi cei din marile oraşe. Mi se pare normal să votăm şi să avem orice acţiune şi orice gând la ei, la copii, la tineri, pentru că ei sunt cei mai importanţi, atât pentru noi ca părinţi, cât şi pentru familia noastră, România”, a afirmat Gabriela Firea.

Firea a precizat că a votat cu speranţă şi a spus că şi-ar dori ca oamenii din România să nu mai fie nevoiţi să lucreze în afara graniţelor pentru a putea trăi decent. „De asemenea, mi-aş dori ca în perioada următoare să nu mai fie învrăjbite categorii socio-profesionale, unele împotriva celorlalte, să dăm respect medicilor, profesorilor, cercetătorilor, inginerilor, muncitorilor, şi calificaţi, şi necalificaţi, să poată să-şi găsească de lucru în ţara noastră şi să fie mulţumiţi cu familia lor, cu viaţa lor, cu traiul lor, să nu mai găsească posibilităţi de a trăi decent doar în afara graniţelor. Mi-aş dori o Românie frumoasă, o Românie prosperă în care fiecare să-şi găsească un loc care să-i aducă mulţumire sufletească, atât pentru el, cât şi pentru familia sa. Vom vedea ce se va întâmpla. Am votat cu speranţă”, a spus Firea la ieșirea de la urne.

Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi exprime opţiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secţii de votare organizate în ţară. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Un număr de 298.355 alegători au votat în străinătate la alegerile prezidențiale până duminică dimineața, la ora 06.00, din care 273.170 pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanți pe listă corespondență, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

În ziua votului, alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.

Alegătorul primește un buletin de vot în interiorul căruia sunt listați toți cei 14 candidați la alegerile prezidențiale, pe două pagini, precum și partidul pe care îl reprezintă, acolo unde este cazul. Candidații sunt listați în ordinea stabilită prin tragere la sorți. Buletinul de vot trebuie să aibă, pe fiecare pagină, ștampila circulară a Biroului Electoral Central.

14 candidați s-au înscris în cursa pentru Cotroceni.
1. Klaus Iohannis (Partidul Național Liberal)
2.Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară)
3.Dan Barna (Alianța USR-PLUS)
4.Kelemen Hunor (Uniunea Democrată a Magiarilor din România)
5.Viorica Dăncilă (Partidul Social Democrat)
6.Cătălin-Sorin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Națională)
7.Ninel Peia (Partidul Neamului Românesc)
8.Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
9.John Ion Banu (Partidul Națiunea Română)
10.Mircea Diaconu (Alianța UN OM formată din Pro România- ALDE)
11.Bogdan Dragoș Aureliu Marian Stanoievici- candidat independent
12.Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umanise-Social Liberal)
13.Viorel Cataramă (Dreapta Liberală)
14.Alexandru Cumpănașu- candidat independent