Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a constatat mai multe probleme în actele prezentate de cele patru partide componente ale blocului. Printre deficiențele semnalate se numără lipsa cvorumului și verificabilitatea componenței organelor executive, neconcordanțe privind denumirea blocului – identică cu cea a unui partid component, fapt interzis de legislație –, absența unor documente contabile referitoare la cheltuielile din cadrul evenimentului de constituire organizat la Moscova pe 6 iulie, precum și neclarități privind capacitatea juridică a persoanei delegate să reprezinte blocul.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova nu vor include Blocul „Victorie”
Potrivit CEC, organizatorii nu au corectat aceste deficiențe și au refuzat să utilizeze perioada de clarificare administrativă, negând existența problemelor.
Un aspect considerat grav de CEC este implicarea lui Ilan Șor, lider al Partidului „Șor”, declarat neconstituțional în iunie 2023. Conform unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Ilan Șor ar fi coordonat evenimentul de lansare a blocului „Victorie” la Moscova, unde a anunțat intenția de schimbare a puterii politice din țară.
Comisia a apreciat că aceste acțiuni reprezintă o continuare mascată a activității unui partid interzis, ceea ce contravine hotărârii Curții Constituționale și legislației privind partidele politice. În consecință, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a analiza posibilitatea suspendării activității celor patru partide care formează blocul.
„Se refuză înregistrarea blocului „Victorie” la alegerile parlamentare. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării”, a declarat membrul CEC, Pavel Postică, citat de ZdG.

Ședința CEC a fost marcată de incidente
Ședința CEC a fost marcată de incidente, după ce liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a fost evacuat din sală de către poliție, la cererea membrilor Comisiei. În același timp, în fața sediului instituției au avut loc proteste ale susținătorilor blocului „Victorie”.
Anterior, publicația Ziarul de Gardă a relatat despre rețelele electorale dezvoltate de Ilan Șor în perioada alegerilor din 2024, implicând mii de persoane ulterior sancționate pentru corupere electorală. Unele dintre acestea au declarat că au fost atrase în schimbul promisiunilor de locuri de muncă, bani sau ajutoare sociale și că, în lipsa resurselor pentru plata amenzilor, ar prefera să execute pedepse privative de libertate.