Alegeri locale 2024. Participare de 50% la vot

Alegeri locale 2024. Marți, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că decizia de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare a fost justă. Șeful PSD spune că se așteaptă o participare de 50% la vot.

Prim-ministrul a fost întrebat dacă este preocupat de o participare redusă la vot, cauzată de lipsa de informare și de indecizie.

„Am să mă abţin la vreo glumă, că am mai făcut glume şi au fost interpretate. Nu cunosc toate detaliile. Din statistici se arată că o să fie o prezenţă în jur de 50%. Eu stau şi vă întreb, în schimb, altceva: dacă am fi avut doar europarlamentare, vă daţi seama care ar fi fost prezenţa la alegeri? Ceea ce îmi confirmă că decizia de a fi alegerile comasate a fost una corectă”, a spus Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe 10 mai, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, la sfârșitul lunii aprilie, peste 18,96 milioane de cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral.

Aceștia sunt așteptați la urne pe 9 iunie pentru a-și alege:

  • consilierii locali și județeni
  • președinții de consilii județene
  • primarii
  • și reprezentanții României în Parlamentul European
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook

PSD și PNL merg împreună până la sfârșitul anului

Anterior, Ciolacu a afirmat că PSD și PNL au decis să colaboreze până la sfârșitul anului. De asemenea, el spunea că primul test a fost depășit cu succes odată cu rotația guvernamentală.

El a afirmat că miniștrii nu se atacă reciproc în guvern, ci colaborează, și că pe 10 iunie, după alegeri, cele două partide se vor reuni pentru a decide următorii pași.

„Eu și domnul Ciucă am decis să avem stabilitate până la sfârșitul anului 2024”, a spus Marcel Ciolacu despre constituirea coaliției PSD-PNL.

El a explicat că miniștrii nu se înscriu în cursa pentru alegerile europarlamentare pentru a evita implicarea în campania electorală.

Marcel Ciolacu a comunicat că pe 10 iunie, după alegeri, coaliția va avea o întâlnire pentru a discuta despre direcția următoare, pentru a vedea dacă vor continua colaborarea împreună.

El consideră că guvernul a trecut cu succes primul test prin efectuarea rotației guvernamentale și acum urmează un alt examen important cu alegerile din acest an.

Premierul are încredere în buna funcționare a coaliției, chiar dacă menționează că există câțiva membri ai PNL care sunt foarte vocali. Totuși, nu a oferit concret nume în acest sens.

El a mai zis că nimeni nu vrea scandal, toată lumea aşteaptă performanţă guvernamentală şi administrativă.