Alegerile anticipate nu sunt o soluție
Nicușor Dan a declarat marți că, indiferent cine va câștiga președinția României, organizarea de alegeri anticipate nu este oportună. El a subliniat că țara se află într-o perioadă prelungită de instabilitate, iar alegerile anticipate ar însemna alte luni de incertitudine politică.
Dan a explicat că România are deja un Parlament ales, care mai are trei ani și jumătate de mandat, iar președintele ales trebuie să colaboreze cu această structură legislativă pentru a forma o majoritate și o nouă formulă guvernamentală.
„Eu sper să nu fim în scenariul pe care-l menţionaţi. Indiferent cine câştigă preşedinţia României, nu e oportun pentru România să organizăm alegeri anticipate, pentru că suntem într-o situaţie de instabilitate de mai bine de un an, de când au început alegerile, am avut alegeri anulate, am avut preşedinte interimar, acum avem guvern interimar, alegeri anticipate înseamnă din nou câteva luni de instabilitate”, a precizat Nicuşor Dan.
El a răspuns astfel unor declarații făcute de lideri ai AUR, care au sugerat public și în discuții informale că, în eventualitatea unei victorii a lui George Simion, ar fi necesare alegeri anticipate.
Nicușor Dan face apel la calm pe fondul crizei valutare
Candidatul a comentat și deprecierea monedei naționale, care marți a depășit pragul de 5 lei pentru un euro. În acest context, el a transmis un mesaj de „calm și optimism”, subliniind că fundamentele economiei românești rămân solide.
A reamintit că România a reușit să-și dubleze PIB-ul în ultimul deceniu și că Banca Națională a României dispune de o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro, suficientă pentru a apăra cursul valutar.
Totodată, Dan a menționat că România începe să absoarbă fonduri europene semnificative prin programul financiar multianual 2021–2027, ceea ce reprezintă un alt element de stabilitate economică. În opinia sa, nu există motive reale de panică financiară în acest moment.
„Faţă de evoluţiile pieţei financiare de ieri şi de azi, vreau să transmit un mesaj de calm şi de optimism, pentru că România are o economie privată competitivă – vă aduc aminte că România a dublat produsul intern brut în ultimii zece ani -, pentru că Banca Naţională are o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro care poate să resoarbă orice fel de atac asupra leului şi pentru că România, pe exerciţiul financiar 2021-2027, acum începe să absoarbă sume considerabile de bani europeni. Deci, nu există motiv de panică financiară pentru România”, a spus Nicuşor Dan.

Critici la adresa lui Adrian Câciu
În cadrul aceleiași conferințe, Nicușor Dan a criticat declarațiile deputatului PSD Adrian Câciu, pe care le-a calificat drept „mesaj iresponsabil” în contextul sensibilității pieței financiare. El a spus că este periculos ca un fost ministru de Finanțe să alimenteze panica, în loc să transmită un mesaj de echilibru.
Dan a subliniat că, în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2022, nu a făcut nicio declarație critică privind politica financiară a administrației Firea, tocmai din responsabilitate față de instituția Primăriei Capitalei, pe care o preluase într-o stare dificilă.
„Aceasta este definiţia unui mesaj iresponsabil. În momentul în care există o sensibilitate pe piaţa financiară, să iasă un fost ministru de Finanţe al României să pună paie pe foc este definiţia iresponsabilităţii. Vă aduc aminte: din noiembrie 2020 până în ianuarie 2022 nu am făcut vreun comentariu despre politica financiară a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei. Asta înseamnă o atitudine responsabilă faţă de instituţia pe care încerci să o scoţi din groapă”, a menţionat el.
Întrebat cine este responsabil pentru prăbușirea leului, Nicușor Dan a spus că este datoria tuturor actorilor politici să contribuie la stabilitate, nu să alimenteze instabilitatea. A adăugat că este esențial ca liderii să proiecteze un mesaj de echilibru și calm pentru a proteja stabilitatea financiară a României în aceste momente tensionate.
El a reafirmat că speră ca alegătorii să aleagă o „schimbare înțeleaptă” pe 18 mai, care să asigure continuitate, responsabilitate și coerență în guvernarea țării.