Grupul franco-american Alcatel-Lucent va renunţa la 564 de angajaţi din România, în cadrul unui program prin care vizează eliminarea sau externalizarea a peste 4.500 de locuri de muncă din Europa, în acest an şi în 2010, din totalul de 26.000, potrivit AFP.

În România vor fi externalizate 458 de lucuri de muncă, iar în Germania 184. În Franţa, Alcatel-Lucent va externaliza 150 de posturi şi va ceda divizia informatică Alcanet companiei americane Hewlett-Packard, către care vor fi transferaţi 210 de angajaţi.

Acest program va afecta cel mai mult Franţa, unde vor fi eliminate sau externalizate peste 1.370 de posturi, Germania (773 locuri de muncă) şi România, notează AFP. Disponibilizări sunt efectuate deja în Marea Britanie, Belgia şi Olanda.

În Europa, un angajat din şase va fi trimis acasă

„Faţă de sfârşitul anului trecut, în 2009-2010, în Europa, un loc de muncă din şase va dispărea. Peste 4.500 de locuri de muncă vor fi eliminate sau externalizate. În statele în care planurile sunt mai ample, precum Franţa (procesul de restructurare -n.r.) va dura mai mult timp”, a declarat secretarul Comitetului European pentru Informaţie şi Dialog al Alcatel-Lucent, Philippe Saint-Aubin.

Operaţiunile din Europa contribuie cu o treime la cifra de afaceri a grupului, a precizat Saint-Aubin.”Ne temem că vom pierde o parte din independenţa tehnologică, deoarece Europa are tot ce trebuie pentru a fi o sursă de dezvoltare, respectiv laboratoare, piaţă şi mână de lucru competentă”, a spus el. În România, grupul este prezent din 1991 şi avea, la jumătatea anului, circa 1.600 de angajaţi, mare parte dintre ei la Timişoara, unde Alcatel-Lucent deţine un centru de dezvoltare şi cercetare.

SURSA:Mediafax