Miercuri, 30 septembrie, România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de coronavirus într-o singură zi de la debutul pandemiei, respectiv 2.158 de cazuri. Oricum, în ultimele săptămâni, numărul de cazuri a fost la cote ridicate, iar acest lucru se vede acum şi în numărul de îmbolnăviri survenite în şcoli.

Multe unităţi de învăţământ, care se aflau până acum în scenariul verde sau galben de funcţionare, au fost nevoite să treacă la scenariul roşu, astfel că elevii vor face cursurile de acasă în următoarele două săptămâni.

Mii de elevi bucureşteni, nevoiţi să înveţe de acasă în următoarele două săptămâni

Multe din aceste şcoli sunt din Capitală, unele fiind chiar colegii de prestigiu. Astfel, Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală a intrat în scenariul roşu, iar cursurile vor avea loc online timp de două săptămâni. Motivul: patru elevi depistaţi pozitiv cu noul coronavirus. Un alt caz a fost găsit şi la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, însă, din fericire, elevul infectat nu a intrat în contact cu colegii, având până acum cursuri online.

Doi elevi, fraţi, dar şi o profesoară au fost confirmaţi pozitiv şi la o şcoală din Sectorul 3. Grădiniţa numărul 233 din Sectorul 2 a fost şi ea închisă, după ce trei educatoare au fost confirmate cu COVID-19. Autorităţile au dezinfectat clădirea şi afirmă că micuţii nu au intrat în contact cu educatoarele. Copiii vor sta totuşi două săptămâni acasă.

Patru elevi de la Şcoala 129 din Bucureşti au fost confirmaţi cu noul coronavirus, iar unitatea a trecut la cursuri online, informează Primăria Sectorului 4.. De asemenea, a fost confirmat un angajat de la Şcoala Gimnazială nr. 108 şi unul de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

În 18 din cele 606 unităţi de învăţământ din Bucureşti, cursurile se desfăşoară online din cauza îmbolnăvirilor. Alte 14 şcoli au înaintat dosare la Inspectoratul şcolar pentru schimbarea scenariului, transmit stirileprotv.ro.

„9 dintre ele vor trece din scenariul galben spre scenariul roşu din cauza focarelor de infecţie cu Covid la nivelul unităţilor de învăţământ în rândul copiilor. (…) Ne aflăm într-o continuă dinamică. DSP și ISMB intervin ori ce câte ori intervin aceste noutăţi pe partea de îmbolnăviri”, spune Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Miercuri seara, a fost anunţată o nouă şcoală din Capitală care a intrat în scenariul roşu, după ce a fost confirmat un alt treilea caz de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv secretarul şcolii, la o săptămână după confirmarea unui elev şi a unui profesor. Astfel, Școala Gimnazială nr. 79 din Sectorul 4 s-a închis, activitatea didactică se va desfăşura exclusiv în regim online pentru următoarele două săptămâni, iar clădirea va fi dezinfectată.

Situaţii similare şi în alte oraşe mari din ţară

Situaţia nu este mai bună nici în Cluj-Napoca. Acolo s-au înregistrat până în prezent 50 de elevi depistaţi pozitiv şi 16 cadre didactice. Colegiul George Coșbuc şi-a închis porţile şi a intrat în scenariul roşu, după ce au fost confirmate 5 cazuri de infectare, în trei clase diferite.

Şi Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi, cotat drept unul dintre primele 10 licee din ţară, intră de mâine în scenariul roşu. Doi elevi şi o profesoară s-au infectat. Este al doilea mare liceu din Galaţi care intră în scenariul roşu, după ce, în urmă cu o săptămână, o altă şcoală a luat aceeaşi măsură.