Măsură fără precedent luată de guvernul maghiar, condus de la Viktor Orban. Premierul a decis, nici mai mult nici mai puțin decât să trimită „gărzi civile” la granița cu România. Orban dă astfel încă un semn că drumul dorit este către dictatură și elementele specifice acesteia, cum este militarizarea civililor. Un organism similar cu găprzile despre care vorbește Orban avea și România, înainte de Revoluție.

Membrii gărzii civile vor ajuta poliţiştii şi vor patrula alături de ei în scopul apărării graniţei Ungariei cu România, pe secţiunea dintre Kiszombor şi Nagylak, transmite agenția maghiară MTI, potrivit G4 Media, citând o informare a Uniunii Gărzii Civile a Judeţului Csongrád.

Patrulele vor activa în zona de frontieră dintre Kiszombor, Tiszasziget şi Makó, în zona punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe malul Mureşului, respectiv în toate teritoriile în care sunt semnalate activităţi de frontieră deosebite, precum şi acolo unde se impune reacţia imediată a poliţiei, transmite MTI.

Nu e clar însă despre ce ”activităţi de frontieră deosebite” e vorba, dat fiind că pe granița româno-maghiară nu au fost consemnate în ultimii ani evenimente delicate.

Preşedintele organizaţiei judeţene, István Batiz a spus că la misiune participă, până pe 15 iunie, 13 asociaţii de gardă civilă. Gardienii voluntari vor patrula, alături de poliţişti, în maşini ale poliţiei, între orele 18 şi 6 dimineaţa.