Recent, banca australiană Westpac a anunţat că va desfiinţa 400 de locuri de muncă, iar analiştii prevăd că banca va mai concedia şi alţi angajaţi, în special în Asia din cauza condiţiilor dificile de pe pieţele financiare.

"Cred că este destul de rezonabil să apreciem că industria bancară internă va înregistra 7-8 mii de concedieri, dar unele vor fi la diviziile din străinătate", a declarat analistul Brian Johnson.

Principalele patru bănci din Australia, inclusiv ANZ Bank, sunt printre cei mai mari angajatori ai ţării, având fiecare aproximativ 40.000 de angajaţi. Anul trecut, primele patru bănci din Australia au înregistrat un profit record de 25 miliarde de dolari.

Marile bănci din Australia au rămas în mare parte profitabile în perioada crizei financiare în condiţiile în care economia australiană a evitat recesiunea, iar guvernul a introdus garanţii pentru a sprijini vânzarea de obligaţiuni.

În noiembrie, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Australiei, la "AAA" de la "AA plus", cu perspectivă stabilă. Este pentru prima dată când Australia beneficiază de un rating "AAA" (cel mai bun calificativ posibil) din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard and Poor’s, Moody’s şi Fitch Ratings.

Agenţia de evaluare estimează că actualul boom al preţurilor materiilor prime a ajutat Australia să menţină un ritm de creştere susţinut, pe fondul crizei financiare globale. Cu toate acestea, Fitch avertizează că acest boom prezintă şi riscuri, în condiţiile în care o scădere masivă a preţurilor materiilor prime va avea un efect negativ asupra economiei Australiei.
Sursa: Agerpres