"Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 12 decembrie, hotărârea privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură este până la data de 31 decembrie 2014. Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane litri, iar suma totală alocată schemei de ajutor de stat se ridică la 162,673 milioane de lei", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Sumele alocate sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) elaborează procedurile specifice de implementare şi control precum şi formularistica necesară aplicării schemei temporare de ajutor de stat.

Până la începutul lunii noiembrie, APIA a plătit 211 milioane de lei pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură.

De asemenea, în şedinţa de vineri, Guvernul României a decis să suplimenteze cu încă două milioane de lei bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru apicultorii care au suferit pagube din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, în perioada mai – iulie 2014, întrucât numărul de solicitanţi înregistraţi a fost mai mare faţă de numărul estimat de beneficiari.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat vineri, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis au fost majorate la 6,07 milioane de lei, de la 4,1 milioane de lei, iar sumele sunt asigurate de la bugetul de stat.

AGERPRES