Ajutorul de minimis va fi acordat crescătorilor de animale care deţin până la 5 capete de vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.

Cuantumul sprijinului financiar este de 5.000 de euro per formă asociativă, aferent achiziţionării unui tanc de răcire cu capacitatea de 1000 litri. Suma acoperă costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de
răcire a laptelui, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70.878.870 lei.

„Măsura a fost adoptată dat fiind faptul că evoluția pieței a dovedit că preluarea zilnică a laptelui materie-primă provenit de la fermele de mici dimensiuni devine tot mai neatractivă pentru procesatori din cauza costurilor legate de colectarea laptelui și de lipsa existenţei unei oferte cantitative concentrate, ceea ce periclitează existența viitoare a fermelor, cu consecinţe grave sociale şi de mediu”- precizează MADR.

Ajutorul de minims se derulează prin centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.