'Acestea au o valoare totală de peste 1,05 miliarde de lei şi vor genera 3.332 de noi locuri de muncă. Sumele aprobate vor fi plătite companiilor după realizarea proiectelor de investiţii şi îndeplinirea obligaţiilor legale asumate. (…) În urma evaluării efectuate reiese că măsurile de sprijin acordate de Ministerul Finanţelor Publice în baza prevederilor naţionale şi comunitare în materia ajutorului de stat s-au dovedit a fi un instrument real de stimulare a investiţiilor pentru dezvoltarea regională', a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. 

Potrivit documentului, patru din investiţiile finanţate sunt de tip greenfield (respectiv cele demarate de companiile Cer Cleaning, parte a Karcher Grup, Sonaca Aerospace, Airbus Helicopters şi Timken). Celelalte cinci sunt extinderi ale unor proiecte demarate în România în perioada anterioară. 

'Aceste proiecte vor genera contribuţii directe la dezvoltarea regională prin plata de taxe şi impozite de aproximativ 547,28 milioane de lei (123 de milioane de euro) şi toate au o importantă componentă de inovare, ceea ce duce la crearea de bunuri cu valoare adaugată mare în sectoare de top, cu tradiţie pentru România, precum fabricarea autovehiculelor rutiere sau a navelor şi aeronavelor spaţiale şi a componentelor pentru acestea', se subliniază în comunicat. 

Potrivit MFP, acestea sunt rezultatele primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanţare demarate în baza schemei de ajutor de stat pentru susţinerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii cu impact major în economie instituită prin Hotărârea Guvernului nr.807/2014. 'Sumele alocate acestei măsuri de sprijin în 2015 au fost consumate în integralitate. În total, sumele prevăzute a fi alocate din fonduri bugetare pentru perioada 2014-2020 ajung la aproximativ 600 de milioane euro (2,7 miliarde de lei)', se subliniază în comunicat. 

Conform documentului, sesiuni de depunere a cererilor de finanţare în baza Hotărârii Guvernului nr.807/2014 sunt programate anual, Ministerul Finanţelor Publice urmând a publica pe site-ul său evoluţia implementării proiectelor selectate spre finanţare şi modul de cheltuire a resurselor financiare alocate. 

 AGERPRES