Parlamentul European interzice șofatul pe teritoriul UE șoferilor cu permisul suspendat într-o țară membră

În cazul în care permisul tău de conducere a fost suspendat într-un stat membru al Uniunii Europene, este interzis să conduci în alte state membre ale UE. Totul, conform unei directive adoptate recent de Parlamentul European.

Drept urmare, niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene nu va îngădui conducătorilor auto cu permisul suspendat să circule pe teritoriul lor, în conformitate cu noua directivă.

Un rezident al Uniunii Europene căruia i s-a suspendat permisul într-un stat membru nu va putea conduce în nicio altă țară membră.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu, în urma adoptării acestei directive de către Parlamentul European.

Pe contul său de Facebook, europarlamentarul Corina Crețu a comunicat această informație, evidențiind importanța acestei acțiuni. Mai ales în lumina creșterii alarmante a accidentelor rutiere și a numărului de decese înregistrate în Europa.

„Îmbunătățirea siguranței rutiere este un obiectiv principal al politicii de transport la nivel european, scopul principal fiind reducerea deceselor, accidentelor și tragediilor.

Tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion”, transmite Corina Crețu.

Scopul directivei este reducerea cu 50% a numărului deceselor cauzate de accidente rutiere, până în 2030

Scopul directivei aprobate în Parlamentul European este să reducă tragediile și pierderea de vieți omenești pe drumurile publice.

Aceasta impune un sistem de cooperare și schimb de informații între statele membre ale UE. Cu precădere, atunci când un șofer comite o infracțiune gravă într-o țară și îi este suspendat permisul de conducere.

„Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice.

Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce”, a explicat europarlamentarul Corina Crețu.

În anul 2022, s-a înregistrat o creștere cu 3% a numărului deceselor cauzate de accidentele rutiere față de anul anterior. În plus, România a anunțat cele mai ridicate rate de decese: 86 morți la un milion de locuitori.

Cum funcționează noua directivă europeană, mai exact?

În cazul în care un conducător auto din alt stat membru UE comite o încălcare gravă în România, autoritățile române vor avea posibilitatea să-i impună sancțiuni referitoare la dreptul de a conduce.

Potrivit europarlamentarului român, directiva include o gamă largă de încălcări, printre care se numără:

  • depășirea limitelor de viteză,
  • conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor,
  • cauzarea de deces sau vătămări corporale grave a altor persoane din cauza încălcării normelor de circulație.