"Dacă pe PNDR(Programul Naţional de Dezvoltare Rurală-n.red) nu vor fi schimbări fundamentale, pe plăţi directe, pe pilonul I, vor fi schimbări importante pentru că, acum, statul membru are posibilitatea să intervină mai mult decât a avut în trecut pentru a personaliza forma de sprijin. Vom încerca să avem pentru cei 860.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare o plată ceva mai mică, dar prin care să-i stimulăm să se asocieze să meargă către zona se agricultură, dar nu de subzistenţă ci către una care să producă pentru piaţă. Cei care vor avea peste 5 hectare vor beneficia de o plată mai mare", a spus Daniel Constantin.

Noul PNDR, în proces de elaborare

Pe de altă parte, Constantin a declarat că se lucrează la elaborarea noului PNDR şi că speră ca România să depună cât mai repede programul la Bruxelles. "Ne aflăm în plin proces de elaborare al noului PNDR şi sperăm ca România să recupereze din paşii pierduţi şi să intrăm în grupul ţărilor care vor fi printre primele care depun noul program. (…) Acum intervine partea cea mai grea, ca fiecare stat membru să implementeze măsurile pe care le consideră utile pentru fermierii din ţara lor. Vrem să definitivăm în această perioadă toate aceste măsuri agreate cu fermierii şi să le implementăm din 2014", a spus Constantin.

Ponta susţine produsele bio

Ministrul Agriculturii a vizitat târgul de agricultură, alături de premierul Victor Ponta, oprindu-se la standurile de animale, la salonul Eco-Agricultura şi la standul Rompan.
Premierul Victor Ponta s-a declarat un susţinător al produselor bio. "A fost un an agricol bun şi datorită condiţiilor meteo foarte bune, dar şi datorită faptului că anul trecut, la propunerea ministrului Agriculturii, am venit din timp cu subvenţiile. La fel se întâmplă şi anul acesta. În mod sigur producătorii, fermierii au deja banii necesari pentru a începe lucrările încă din acest an. Cred că este o mare oportunitate pentru România de a avea stabilitate în producţia agricolă. Susţin în mod special o nişă, care însă s-a dezvoltat extrem de mult, cea a produselor bio. Cred că aici România, încet-încet, îşi face un brand extrem de apreciat pe plan internaţional. Vom acorda tot sprijinul pentru dezvoltarea acestui domeniu în care România are un potenţial extraordinar", a declarat Ponta.