"Am găsit maşina lovită, în parcare". O situaţie foarte întâlnită în România şi nu doar atunci când eşti la cumpărături ci chiar în parcarea din faţa blocului sau de la locul de muncă.  Primeşti despăgubire? Din păcate, în cele mai multe cazuri răspunsul este "nu". Există, însă, şi excepţii. 

În România, toate firmele de asigurare  care vând RCA cotizează la Fondul pentru Victimele Străzii(FPVS). De anul trecut, acest fond este parte din Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde. 

Daunele materiale, adică pagubele provocate maşinii, nu vor fi achitate de Fond decât dacă victima necesită mai mult de 60 de zile de spitalizare şi doar cu o franşiză de 500 de euro, după cum explică reprezentanţii Direcţiei.

Cu alte cuvinte, eşti despăgubit pentru maşină doar dacă există răniţi care stau mai mult de 60 de zile în spital şi doar dacă costul reparaţiei depăşeşte 500 de euro. Chiar şi în aceste situaţii, din dauna plătită fondul va scădea 500 de euro, adică franşiza prevăzută de lege şi suportată de păgubit. 

Pe de altă parte, dacă autorul accidentului este identificat şi se constată că nu are RCA, deşi legea îl obliga să aibă, atunci BAAR plăteşte integral dauna.