Aprovizionarea cu apă pentru grâul de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării. Specialiştii ANM estimează că ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare, unde se va menţine starea de repaus biologic.

Potrivit prognozei, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire (70-100%), formarea frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile semănate tardiv. Rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (6-14 frunze), starea de vegetaţie a culturilor prezentându-se pe ansamblu medie spre bună. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ.

Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă se va menţine un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 10 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 8 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 6 grade Celsius în aproape toată ţara, posibil mai scăzută în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 şi 14 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol. Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) la nivelul întregii ţări, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În primele zile ale intervalului, izolat, cantităţile de apă pot depăşi 10-15 litri/mp. Specialiştii în agrometeorologie recomandă pentru perioada următoare verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi la viţa de vie, administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă şi lucrări de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole. (Sursa: Agerpres)