„Am adresat Ministerului Agriculturii două solicitări. Astfel, dorim ca irigaţiile să primească energie electrică la preţ de producător, nu la cel stabilit de furnizor, care este dublu.
A doua solicitare are în vedere măsuri de combatere a secetei în Sud-Estul ţării, unde în perioada mai-octombrie apa pentru irigat să fie administrată cu titlu gratuit până la staţia fermierului sau asociaţiei utilizatorilor de apă”, a spus Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România.
El a mai arătat că dacă aceste două solicitări nu vor fi onorate, va fi foarte posibil ca anul acesta să nu fie irigat nici un hectar de teren. „Trebuie să ne gândim că în 1989 în Sud-Estul României se irigau trei milioane de hectare. Iar acum am ajuns în situaţia de a nu mai putea iriga nici un hectar.
Anul trecut s-au irigat 70.000 hecatre, în condiţiile în care în 2009 s-au irigat 600.000 hectare. Aceasta pentru că din 2010 a fost eliminată subvenţia pentru energie electrică. Astfel, este foarte posibil ca anul acesta să nu se mai irige nimic”, a spus Nica.