EANA, din care fac parte agenţii de presă din 32 de ţări, inclusiv Agenţia Naţională de Presă AGERPRES din România, devine astfel cea de-a 20-a organizaţie de media care se raliază coaliţiei CEPIC.

Preşedintele EANA, Peter Kropsch, directorul executiv al agenţiei austriece de presă APA, a declarat cu acest prilej că organizaţia pe care o prezidează salută oportunitatea de a susţine 'iniţiativa CEPIC de a clarifica situaţia privind drepturile asupra fotografiilor la nivel european'.

'Schimbul de drepturi la folosirea conţinuturilor stă la baza modelului de afaceri al agenţiilor de presă. Astăzi, aproape toate agenţiile de presă oferă servicii foto, iar ca urmare a cererii tot mai mari de conţinut vizual importanţa comerţului cu fotografii este în creştere constantă. EANA crede cu tărie că o producţie susţinută de conţinut de calitate – fie că este vorba de text sau de imagini – trebuie să se bazeze pe o situaţie clară a drepturilor', a afirmat Peter Kropsch, citat în comunicatul EANA.

CEPIC a depus la 8 noiembrie 2013 pe lângă Comisia Europeană o plângere formală privind recurgerea la practici anticoncurenţiale de către Google, gigantului american al internetului. Plângerea se referă la utilizarea neautorizată de către Google a imaginilor aparţinând unor terţe părţi în serviciile sale de căutare şi alte servicii specializate, îndeosebi Google Images.

 

Sursa: Agerpres