Potrivit unui comunicat al ANI, Niculae Havrileţ a fost declarat în incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 6 iunie 2012, deţine, simultan cu funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al ANRE, şi funcţia de director general al SC Gascop SRL, societate al cărei obiect de activitate se desfăşoară în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE.

Potrivit art. 4 pct. 34 din Legea 160/2012, "membrii Comitetului Director nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii".

De asemenea, Niculae Havrileţ a încălcat şi dispoziţiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora: "Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1), lit. c)", respectiv "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcţia de (…) director general (…) la societăţile comerciale (…)".

Havrileţ ar putea contesta în instanţă hotărârea Agenţiei Naţională de Integritate

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, ar putea contesta în instanţă hotărârea Agenţiei Naţională de Integritate prin care a fost declarat incompatibil, după ce va primi înştiiţarea oficială, potrivit unui comunicat al ANRE.

"Cu privire la informaţiile apărute în mass-media privind presupusa incompatibilitate a preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, dorim să precizăm că nu există încă o înştiinţare oficială referitoare la cele menţionate de Autoritatea Naţională de Integritate în comunicatul publicat pe pagina de internet. Menţionăm că, după numirea în funcţia de preşedinte al ANRE, domnul Niculae Havrileţ a întreprins toate demersurile necesare pentru respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor", se mai spune în comunicatul ANRE. AGERPRES