Ca şi anul trecut, jurnaliştii AFP din întreaga lume, indiferent de limba în care lucrează, naţionalitatea sau specialitatea lor – text, foto, video etc., s-au pronunţat cu privire la personalităţile din toate domeniile ale anului 2015.

Angela Merkel, desemnată în acest an şi de către revista Time personalitatea anului, îl devansează în acest clasament pe preşedintele rus Vladimir Putin care a fost considerat cea mai influentă personalitate din lume în 2014.

"Politica porţilor deschise promovată de Merkel a atras în 2015 un milion de refugiaţi în Germania. Consecinţă teribilă a conflictului sirian, această sosire masivă de refugiaţi, cel mai mare val migratoriu după Al Doilea Război Mondial, reprezintă o provocare majoră pentru Europa. Cancelarul german a fost criticat de mai mulţi premieri din Europa, iar politica sa a cauzat disensiuni chiar în interiorul propriului partid. Statutul său de lider natural al Europei a fost ilustrat şi în criza greacă", notează AFP.

Pe celelalte nouă poziţii ale clasamentului celor mai influente personalităţi ale anului realizat de jurnaliştii AFP se află preşedintele rus Vladimir Putin, Papa Francisc, locuitorii Parisului – pentru răspunsul dat după atacurile din 7-9 ianuarie şi atentatele teroriste de pe 13 noiembrie, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste Statul Islamic, Aung San Suu Kyi, militantă pentru drepturile omului în Myanmar, Donald Trump, om de afaceri, candidat republican la prezidenţialele din SUA, Alexis Tsipras şi Yannis Varoufakis, premierul Greciei, respectiv fostul ministru de finanţe al Greciei, Sepp Blatter, fostul preşedinte al FIFA, implicat într-un amplu scandal de corupţie, John Kerry şi Mohammad Javad Zarif, miniştrii de externe din SUA şi Iran, care au făcut eforturi notabile pentru încheierea acordului privind programul nuclear iranian, în vara acestui an. AGERPRES