AFM are datorii uriașe către instalatorii de panouri fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) are datorii uriașe către firmele specializate în instalarea de panouri fotovoltaice. Plățile întârzie de mai mulți ani. Sistemul întâmpină numeroase probleme, chiar dacă programul național „Casa Verde Fotovoltaice” funcționează deja de câţiva ani. O problemă critică este legată de gestionarea fondurilor.

Conform TVR Info, firmele participante în programul respectiv instalează panouri fotovoltaice. Ulterior trebuie să depună cereri către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a-și recupera banii.

Problema nu este numai birocrația excesivă specifică României în gestionarea dosarelor și cererilor, ci și întârzierea semnificativă în eliberarea fondurilor.

În perioada anilor 2019-2021, au fost validați în sistem 413 instalatori. Aceste companii sunt specializate în domeniu, având personal calificat care respectă standardele internaționale, asigurând clienților garanția că totul este realizat corect și fără probleme ulterioare.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 4.442 de cereri de decontare. Companiile implicate au instalat în total 44.500 de sisteme fotovoltaice, evaluându-le la aproximativ 890 milioane de lei.

panouri solare, panouri fotovoltaice
SURSA FOTO: Capital

AFM are încă de decontat mii de sisteme, însumând circa 46 de milioane de euro

În cadrul sesiunii anterioare, statul român a reușit să deconteze aproximativ 35.827 de sisteme, în valoare totală de peste 714 milioane de lei. În concluzie, AFM are încă de decontat aproximativ 10.000 de sisteme, evaluate la peste 176 milioane de lei.

Aceasta este datoria statului român față de firmele care au instalat sisteme fotovoltaice, însumând aproximativ 35 de milioane de euro. Acești bani sunt cruciali pentru multe dintre firme, asigurându-le continuarea activității.

Pentru sesiunea 2023, situația nu s-a îmbunătățit deloc. Au fost depuse deja 128 de cereri pentru 3.245 de sisteme instalate, evaluate la 64,9 milioane de lei. Până acum, din sesiunea de anul trecut, statul român a plătit pentru instalarea a doar 642 de sisteme, în valoare de 12,8 milioane de lei.

În total, datoria acumulată, până acum, se ridică la 52,1 milioane de lei. Astfel, din toate sesiunile, statul român înregistrează un rest de plată de 228,1 milioane de lei, adică circa 46 de milioane de euro.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a recunoscut aceste probleme. Potrivit spuselor sale, este esențial ca AFM să fie responsabilizată pentru întârzierile în plata acestor sume deoarece este inacceptabil ca afacerile din acest sector să fie afectate în mod continuu.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)