Profitul net ajustat a fost de 23 milioane de lei, în T1 2015, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 milioane lei în perioada similară din 2014. De asemenea, compania a înregistrat un EBIT pozitiv de 96 milioane lei raportat la un EBIT negativ de 39 milioane lei în trimestrul I 2014.

"Rezultatele dovedesc că avem operaţiuni puternice şi solide. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale companiei au fost afectate de plata aferentă achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiţi să apelăm la finanţare bancară", a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

În primul trimestru din 2015, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu o valoare adăugată mare, crescând producţia de aluminiu procesat la circa 20.900 tone. Producţia totală de aluminiu primar a crescut la 66.300 tone, de la 62.600 tone în trimestrul I 2014.

Potrivit reprezentanţilor companiei, vânzările de aluminiu au urcat şi ca valoare datorită creşterii cotaţiei pe bursa metalelor de la Londra.

"Alro continuă să implementeze un program de investiţii axat pe reducerea dependenţei energetice prin creşterea eficienţei pentru acest sector, precum şi pe creşterea capacităţii de procesare a deşeurilor din Turnătoria eco, având o ţintă de 50.000 de tone pe an. Am bugetat cheltuieli cu investiţiile în 2015 de circa 59 de milioane de dolari, cheltuieli care vizează şi extinderea portofoliului de clienţi prin mărirea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare", a spus Gheorghe Dobra.

Conform reprezentanţilor companiei, Alro are în prezent peste 3.800 de angajaţi direcţi, în prezent aflându-se într-o perioadă de consolidare.

În ciuda îmbunătăţirii rezultatelor operaţionale, aprecierea puternică a dolarului în raport cu leul a avut impact asupra rezultatului net al companiei în principal din cauza reevaluării datoriilor denominate în dolari care au generat o pierdere de 61 milioane de lei în trimestrul I 2015 ducând la un profit net de 6 milioane lei comparativ cu o pierdere netă de 138 de milioane de lei în primele trei luni din 2014.

SURSA: Agerpres