Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu a anunţat că, potrivit datelor economice înregistrate în ultimele patru luni, „lunile următoare vor însemna începutul relansării economice a României”.

Ministrul Economiei a apreciat că România a intrat deja într-un proces de „relansare a producţiei industriale” şi a precizat că această situaţie va aduce după ea şi relansarea sectorului serviciilor.

„În ultimele patru luni, producţia industrială, susţinută de energie şi gaze, a avut o creştere medie de peste cinci la sută. În ianuarie am avut o creştere industrială de 6,8 la sută. Având în vedere că producţia industrială este baza pentru creşterea economică şi în zona serviciilor, sunt, de asemenea, optimist că lunile următoare vor însemna începutul relansării economice a României”, a declarat Adriean Videanu.

Baza relansării, sectorul energetic

Potrivit acestuia, anul trecut, tot sectorul energetic care a determinat actuala creştere industrială a „stopat căderea economică în România”.

„În 2009, sectorul energetic a stopat căderea economică în România, am avut o creştere economică, medie, de şapte procente în 2009. Acesta a fost unul dintre sectoarele în care am avut creştere economică, în ciuda crizei economice”, a spus Videanu.

Potrivit acestuia, investitorii străini au început să îşi recapete încrederea în economia românească.

„Eu apreciez succesul extraordinar legat de emisiunea de obligaţiuni ale statului român. Noi am avut o emisiune de un miliard, s-au subscris cinci miliarde, ceea ce înseamnă încrederea investitorilor în România, iar acest lucru pentru mine este un mesaj pozitiv. Măsurile pe care le-a luat Guvernul, cu efecte cât mai mici pentru populaţie, se reflectă acum în încrederea pe care investitorii o au în România”, a susţinut Videanu.

Acesta a menţionat şi agenţiile de rating, care au apreciat în ultima perioadă redresarea economică a României, revizuind ratingul de ţară de la negativ la stabil.

SURSA: Mediafax