OUG 114, iarna caldă dar și epidemia de coronavirus au fost cele trei elemente care au afectat piața gazelor. „Toată piața gazelor este bulversată,” a declarat Adrian Volintiru.

Mai mult, directorul general ROMGAZ a vorbit și despre faptul că după 1 iulie, când se va trece la liberalizarea prețurilor, compania va trece din nou printr-o perioadă dificilă.

„Luna iulie va fi crâncenă,” a declarat Adrian Volintiru, directorul general ROMGAZ, care a specificat că recuperarea se va face, cel mai probabil, în lunile care vor urma.

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu  data de 1 iulie 2020 şi, prin urmare, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

În aceste condiții, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.