Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunță că înființarea grupurilor de producători și primele de asigurare ar urma să intre în vigoare la finalul lunii iulie.

„Noi vrem ca la sfârşitul acestei luni să începem să dăm drumul la acele măsuri care nu au suferit modificări şi nu depind de Hotărârea de Guvern (HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor PNDR n.r.) şi anume înfiinţarea grupurilor de producători şi măsura 17.1 privind primele de asigurare. Vrem să le sa le dăm drumul la sfârşitul lui iulie”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, ministrul a mai subliniat faptul că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va putea modifica procedurile şi softurile legate de bazele de date numai după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește luna august, ministrul a precizat că în ultima lună de vară este programată lansarea măsurilor forfetare 6.1, adică instalarea tinerilor fermieri, unde sunt alocate 100 de milioane de euro, măsurii 6.3 pentru fermele mici, 16.4 şi 16.4a pentru cooperare pe orizontală şi verticală.

Totodată, ministrul a mai adăugat că în luna septembrie vor fi lansate și alte măsuri, pentur care care este rezervată suma de 1 miliard de euro.

Câți bani sunt pregătiți pentru investiții 

Adrian Oros a subliniat faptul că după rezultatul primei întâlniri sub preşedinţia slovenă se va vedea cât repede vor merge acele regulamente care implementează acordul de compromis.

„În septembrie, măsurile pe care vrem să le lansăm sunt cele pe care vrem să le lăsăm mai mult în consultare, pentru că am adus modificări majore şi mă refer la 4.1 şi 4.2, unde avem aproape 1 miliard de euro pentru investiţii în depozitare şi procesare. Trebuie să lăsăm minimum trei săptămâni în consultare, iar ghidurile finale, repet, după apariţia HG.

De asemenea, vor urma şi măsurile non-agricole, unde iarăşi avem 150 de milioane de euro, măsura 6. 2 şi 6.4 şi bineînţeles pentru autorităţile publice locale măsura 4,3 pentru drumuri agricole. Acesta este calendarul orientativ legat de perioada de tranziţie. Vedem care va fi rezultatul primei întâlniri sub preşedinţia slovenă şi cât de repede vor merge acele regulamente care implementează acordul de compromis”, a mai spus şeful MADR.

În același timp, Adrian Oros a vorbit și despre Pilonul II în programul de tranziţie, menționând că sunt prevăzute 3,2 miliarde de euro.

„Pentru investiţii în fermă şi în depozitare-procesare la nivel de fermă, peste un miliard de euro se duc în această zonă. Am splitat măsură în opt sub-măsuri în aşa fel încât să fie impactată fiecare zonă din ţară, pentru că avem sume distincte şi pentru constrângeri naturale şi pentru zona montană”, a adăugat ministrul Agriculturii.