Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat că aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă cel mai important proiect de ţară pe care România îl are în acest moment.

„Mă bucur să avem ocazia să dezbatem despre ceea ce înseamnă cel mai important, din punctul meu de vedere, proiect de ţară pe care România îl are în acest moment”, a spus Adrian Câciu.

El a explicat că, în trecut, proiectul de ţară s-a numit Uniunea Europeană. În opinia sa, dacă vrem să facem analize oricând, putem să întrebăm ce ar fi fost ca România să nu facă parte din Uniunea Europeană, atât în situaţia din 2008-2010, dar şi situaţia mai nouă, de conflict şi de criză a preţurilor pe mai multe lanţuri de aprovizionare sau de criza pandemică.

De ce este atât de important pentru România să fie parte a OCDE

„Prin această analiză am primit şi răspunsul de ce este atât de important proiectul ca România să fie parte a OCDE. Ceea ce cred eu că ar trebui însă punctat, şi o să încerc să ating şi din zona de beneficii, este că aderarea României la OCDE nu este pentru statul român sau doar pentru statul român, este în primul rând pentru economie”, a menționat Câciu.

El a spus că nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie şi stat şi cetăţeni şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică.

„Asta sperie câteodată, pentru că ne-am obişnuit să vorbim de reformele la nivel instituţional care sunt strict necesare pentru România şi pe care le-am cuprins deja în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat Câciu, la conferinţa cu tema „România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale”.

România are nevoie de o reconversie economică

În opinia sa, România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică, de trecerea la o economie bazată pe valoare adăugată, la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează în intern.

Adrian Câciu susţine că acest lucru trebuie făcut şi în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani şi va trece de la un tip de globalizare la un tip de internalizare a producţiei.

„Unul dintre cele mai importante beneficii, vă spun, din punctul meu de vedere, va fi folosirea avantajului comerţului internaţional pe care România îl are şi reconversia acestuia în sensul inversării elementelor de balanţă comercială, trecerea de pe deficit de balanţă comercială pe partea de bunuri la excedent. Nu este foarte uşor, iar pentru asta este nevoie de efortul întregii economii, dar este nevoie şi de efortul statul”, a spus ministrul de Finanţe.