„Suntem într-o zonă de experimente. Consider că se fac, în continuare, foarte multe experimente pe contribuabili, și aș da două exemple: formularul 088, care a avut un efect devastator asupra unui număr de aproximativ 16.000 de firme, respective celebrul registru al operatorilor intracomunitari, care au fost doar experimente. Nu avem rezultate cuantificabile, concrete, în bani”, a declarat Adrian Bența.

Consultantul fiscal atrage atenția că în ceea ce privește plata defalcată a TVA, riscurile sunt foarte mari deoarece nu există la acest moment niciun model, niciun stat care să aplice acest mecanism în toate sectoarele economiei.

„Ce trebuie să știm este că vom descoperi efectele în timp, pentru că sistemul nu funcționează nicăieri. Noi suntem pionierii, l-am introdus deja în legislație la nivel generalizat. El funcționează parțial în Italia, pentru plățile de bunuri și servicii făcute de statul italian către firmele care vând către autoritățile din Italia. Știu că Polonia se gândește să introducă și ea un mecanism similar, dar totuși doar pe anumite domenii de activitate, iar Marea Britanie studiază și ea o astfel de situație, dar tot așa, doar pe anumite sectoare de activitate”, a precizat Adrian Bența.