O medie de 7.500 lei/ora, cat costa accesul la Internet, inmultita cu cifra aproximativa de un milion de parinti si elevi care au intrat pe www.admiterea2001.ro in acea perioada, ne arata ca romanii au cheltuit 7,5 miliarde de lei incercand sa afle daca copiii lor au intrat la liceu. Site-ul a fost interfata prin care Ministerul Educatiei Nationale a afisat rezultatele examenelor de admitere la liceu de anul acesta.
In spatele acestui site se afla o aplicatie computerizata realizata in urma colaborarii dintre oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si patru firme de IT. Aplicatia software si configurarea retelei au fost realizate de Siveco Romania, iar tehnica de calcul a fost furnizata de Compaq, HP si IBM.
Pe vremea cand candidatii toceau inca filele cartilor, pregatindu-se pentru focul examenelor, adica in luna mai a acestui an, cele patru companii, impreuna cu mai-marii din ministerul de resort, demarau acest prim proiect de automatizare a repartizarii candidatilor admisi in licee. Numarul de centre judetene de colectare a datelor pentru cei 203.000 de candidati din toata tara a fost de 41, iar al centrelor de introducere a datelor, de 625.
Pentru introducerea datelor in sistem au fost folosite 2.016 PC-uri si 2.124 de operatori.
„Noi am asigurat partea de soft, aplicatie, configurare si tot ce tine de securitatea sistemului. Am beneficiat de o platforma hardware de nivel mondial, pe care specialistii nostri au construit o aplicatie sigura si performanta”, declara Florin Ilia, directorul departamentului Internet Space al firmei Siveco.
O mana de ajutor a dat si RomTelecom, furnizorul de servicii de telecomunicatii asigurand sistemului infrastructura si nodurile de comunicatii din teritoriu necesare.
IBM a sprijinit actiunea cu un numar considerabil de calculatoare si s-a ocupat de cablarea structurata si configurarea celor 120 de statii de lucru si a spatiilor aferente din sediul central.
Pentru ca miza era foarte mare – viitorul tinerilor candidati – era de asteptat ca sistemul sa fie atacat de asa-numitii pirati informatici, problema prevazuta insa de cei care l-au conceput. Timp de o luna de zile au fost inregistrate peste 7.000 de incercari de patrundere neautorizata in baza informationala. Hackerii erau insa „asteptati” de specialistii care au creat sistemul, din echipele de informaticieni implicate in proiect facand parte si specialisti in spargerea sistemelor informatice. „Majoritatea atacurilor au constat in incercarea de a bloca accesul utilizatorilor oficiali, prin metoda clasica de aglomerare a serverului. Pentru a rezolva aceasta problema a fost creata o aplicatie care nu a permis accesul din alte porturi decat cele inscrise oficial”, sustine Marcel Calinoaia, inginer de sistem la Siveco.
Serverul a „tinut” la atacurile hackerilor
Valentin Cotarta, directorul Centrului National de Admitere, care a coordonat activitatea echipelor ce au asigurat buna functionare a sistemului, si-a luat masuri de precautie.
Pentru stocarea datelor au fost folosite mai multe servere, informatiile privind notele si datele elevilor fiind mutate periodic de pe un server pe altul. Toate aceste date au fost copiate in fiecare seara de cate trei ori, pentru mai multa siguranta. Pentru ca romanii sunt, din pacate, obisnuiti cu fraudele si nu se lasa usor invinsi cand e vorba de a obtine ceva pe cai necurate, echipele participante la proiect au fost puse serios la incercare de atacurile hackerilor. „Cand incercarile de penetrare a serverului s-au inmultit, riscand sa se transforme intr-o adevarata problema, s-a realizat un server-oglinda, pe care au fost inregistrate date false, menita sa-i induca in eroare pe cei care ar fi reusit sa acceseze sistemul”, declara Cotarta.
Initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii de a informatiza sistemul de repartizare a candidatilor in licee si scoli profesionale este laudabila. Unul dintre avantajele aduse de implementarea unui astfel de sistem a fost acela ca timpul de procesare a informatiilor mult asteptate de candidati si parintii lor fiind anul acesta de numai doua ore, incepand cu dupa- amiaza zilei de 15 iulie, elevii au putut accesa site-ul www.admiterea2001.ro ca sa afle daca au intrat sau nu la liceele dorite.
Insa in Romania lucrurile nu se schimba peste noapte, si daca parintii n-au mai putut acuza de esecul copiilor niste persoane in carne si oase, nu au fost multumiti nici de solutia de repartizare computerizata si de afisarea electronica a rezultatelor pe un site de Internet. Asa ca MEC a recomandat parintilor si elevilor sa mearga la scolile generale pe care le-au terminat pentru a afla unde au fost admisi, iar marti, 17 iulie, lucratorii de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-au trezit pe cap cu o multime de parinti si elevi nemultumiti de faptul ca, desi facusera optiuni pentru anumite licee, nu se numarau printre candidatii admisi in respectivele institutii de invatamant, deoarece calculatoarele, imperturbabile ca orice masinarie, respectasera cu sfintenie ordinea in care fusesera inregistrate optiunile.