Proiectul de lege privind imigraţia ce urmăreşte încheierea normelor europene privind libertatea de circulaţie în Regatul Unit a fost aprobat de către deputaţii britanici. Acesta a fost unul dintre factorii cheie care cu dus la Brexit.

„Încheiem libera circulație – astfel încât oamenii pot veni aici pe baza abilităților lor, nu de unde provin”, se arată într-un mesaj al Partidului Conservator.

Această lege va pune punct regulilor ce au permis ca milioane de cetăţeni din blocul comunitar să trăiască şi să muncească în Marea Britanie. În schimb, cetăţenii din afara Uniunii Europene vor primi acum drepturi egale în acest sens.

Proiectul de lege adoptat de deputaţi vine în sprijinul planurilor Executivului condus de Boris Johnson de a construi un nou sistem de imigrare bazat pe puncte. Acesta ar trebui introdus în luna ianuarie 2021, după ce va expira perioada de tranziţie post-Brexit care se va întinde până la finele acestui an, potrivit Euronews.

Asta împiedică cele mai multe dintre acorduri, inclusiv cel de liberă circulaţie a lucrătorilor din Uniunea Europeană, chiar dacă Marea Britanie nu mai face parte din blocul comunitar de la 31 ianuarie 2020.

Voci din Opoziţie au criticat dur proiectul legislativ

Nu toată lumea a susţinut acest proiect de lege. Parlamentarii din Partidul Muncii, aflat în Opoziţie, susţin că această legislaţie este punitivă şi discriminatorie împotriva muncitorilor imigranţi, iar parlamentara londoneză Diane Abbott a scris că legislaţia este de un “rasism instituţional”.

Cu toate acestea, ministrul de Interne Priti Patel susţine că rezultatul alegerilor generale din anul 2019 a demonstrat că populaţia britanică susţine planul Guvernului: “Anul trecut, britanicii au trimis un mesaj clar că vor să pună capăt liberei circulații, iar proiectul nostru de lege privind imigrația oferă exact asta. (… ) Votul Laburiştilor împotriva acestui proiect de lege arată că, deși conducerea lor s-a putut schimba, hotărârea lor de a nega voința oamenilor nu s-a schimbat.”

Au existat şi îngrijorări cu privire la drepturilor copiilor refugiaţi neînsoţiţi, precum şi a celor deţinuţi în centre de imigraţie. Un amendament al Laburiştilor care urmărea să continue aranjamentele existente, care să permită reunirea copiilor refugiați neînsoțiți cu rude apropiate în Marea Britanie, a fost respins – în ciuda sprijinului dat de unii Conservatori.