Sunt multe motive pentru care românii au ales să părăsească România și să-și facă o nouă viață în străinătate. Fie că nu au fost apreciați la locul de muncă, fie că aveau salarii mici sau că nu erau mulțumiți de traiul din țară, din ce în ce mai mulți români își dau țara natală pe una din vestul Europei.

Datele INS arată că aproape 20% dintre cei care muncesc, au fost tentați de traiul în alte țări, deși salariile au crescut și la noi, chiar și cu 30-40%, în sănătate sau construcții. Cu toate astea, fenomenul migrației continuă să ia amploare.

Sociologii spun că banii nu sunt principalul motiv pentru care românii pleacă din țară, ci mai degrabă traiul de viață

„Aproximativ 200.000 de români pleacă anual din România în altă ţară”, conform statisticilor din ultimii ani.

“Legat de infrastructură aş vrea să spun că la drumuri stăm foarte prost în România şi pe unde am fost în restul Europei este cu mult deasupra infrastructurii din România. Trenurile merg mult mai bine, transportul în comun poate că este mai bine pus la punct decât în România”, a spus Vili Costescu, român stabilit în Anglia, conform incont.stirileprotv.ro

”Aş vrea să vă spun diferenţa dintre un spital de aici şi un spital din România. Nu vorbesc de personalul medical, vorbesc de condiţiile care sunt. Mare parte dintre românii care sunt în diaspora au un sentiment de jenă faţă de conducerea ţării. Tare mă tem că multă, multă vreme de aici încolo mare parte dintre români nu se vor mai întoarce acasă.”, Marius Epure, român stabilit în Spania.

Așadar, principalele motive pentru care românii pleacă din țară sunt birocrația inutilă și relația defectuoasă cu autoritățile și instituțiile statului

”Din ce în ce mai mulţi români cu educaţie sunt atraşi nu doar de salariile de acolo, chiar dacă diferenţele s-au mai modificat, tot ceea ce înseamnă calitatea vieţii şi proiecţiile lui asupra viitorului sunt complet diferite comparativ cu România. Efectele pe termen lung sunt nu doar depopularea, ci şi presiunile pe sistemul de pensii.”, spune Adrian Dan.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Centrul pentru Studii Politice Europene arată că un procent de 20% dintre români muncesc în altă ţară.

După România, la capitolul emigranți urmează Lituania și Bulgaria. În Germania sau Franța doar un procent de 1% din populație emigrează.