Într-un interviu acordat pentru Antena 3, Colonelul Mihai Bartoș a prezentat o serie de detalii fără precedent despre care multă lume voia să afle. Mai exact, el a explicat motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a comandat buncărul antiatomic şi reţeaua de tuneluri de sub Casa Poporului.

Amintim faptul că Mihai Bartoș a fost comandant al sectorului militar la construcţia Casei Poporului. În acest context, el a explicat în detaliu cum a fost construit buncărul antiatomic şi ce rol au rețelele de tuneluri.

El susține că rolul buncărelor era important în perioada Războiului Rece, însă ideea lui Ceaușescu a fost una mult mai complexă. Mai exact, fostul președinte din perioada comunistă voia ca acolo se strângă toată conducerea statului.

Potrivit colonelului, adăpstul este unul destul de mare, cât un bloc cu trei etaje și are chiar și apartamente pentru conducători.

„Era perioada când se făceau buncăre în toată lumea pentru că era perioada Războiului Rece. Asemenea adăposturi se fac peste tot. Şi acum toate blocurile care se fac în București sau oriunde au la subsol adăpost, toate sunt adăposturi antiaeriene și toate asigură siguranță oamenilor care sunt în casa respectivă.

Adăpostul de sub Casa Poporului este mai deosebit pentru că ideea lui Ceaușescu era ca acolo să se strângă toată conducerea statului. Adăpostul este destul de mare, este ca un bloc cu trei etaje și are apartamente pentru conducători”, a spus acesta.

Mihai Bartoș a explicat și cum este împărțit buncărul de sub Casa Poporului. Acesta susține că există un adăpost la -55 de m, cu o suprafață de 2000 de metri pătrați. Totodată, acesta a explicat că doar sub aripa din spre Dâmbovița, Casa Poporului are patru nivele dedesupt.

„Casa Poporului dedesubt are patru nivele și numai pe sub aripa din spre Dâmbovița, încolo nu are decât subsolul la -9 m pe toată zona casei însă sub ea se găsește acest adăpost până la – 55 de m și coboară cu înălțimea lui, cu o suprafață de nivel de 2.000 de metri pătrați.

Ce se află, de fapt, sub Casa Poporului

La primul nivel este o sală de comandă pentru că președintele României, indiferent care este el, devine comandant suprem și de acolo coordonează toată activitatea.

La celălalt nivel are dormitoarele, are sală pentru operații și un nivel mai jos are subsol tehnic, unde este puț de mare adâncime, centrală de aer condiționat, generatoare electrice adică tot ce este nevoie ca să poată funcționa și șeful statului împreună cu acest centru de comandă să reziste cel puțin o lună de zile. Este ca un submarin antiatomic”, a adăugat el.

Colonelul susține că tunelurile sunt secționate din loc în loc, c cu niște uși metalice etanșe care se acționează hidraulic, care pot porni numai la comandă și totodată se pot bloca, astfel încânt nimeni să nu mai intre sau să iasă.

„Așa cum a fost atunci dotat este şi acum și în fiecare lună se schimbă totul, adică în permanență acest adăpost poate să primească musafirii pentru orice eventualitate. Aceste tuneluri sunt secționate din loc în loc cu niște uși metalice etanșe care se acționează hidraulic. Deci pornesc numai la comandă și poate să se blocheze deodată tot și nu mai intră și nu mai este nimeni de acolo”, a explicat colonelul Mihai Bartoș la emisiunea Descoperiți de la Antena 3.