„Cer public primului ministru demiterea secretarului de stat Catalin Boboc și a șefului Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu pentru refuzul punerii în aplicare a legislației cu privire la sistemul public de pensii și eșecul evaluării dosarelor de pensii,” scrie economistul, care arată că în șapte luni s-au evaluat doar 475.000 de dosare de pensii.

„Pe cale de consecință pentru evaluarea a 5 milioane de dosare ar fi nevoie de 6 ani,” spune Adrian Câciu.

„De asemenea nimeni nu i-a oprit să introducă în buget banii pentru salarizarea a 1000 de persoane, angajați suplimentar, pentru evaluarea dosarelor de pensii. PNRR permite decontarea cheltuielilor facute începând cu anul 2020. Deci nu există scuze, există doar incompetență sau rea credință.

Din perspectiva aplicării legii pensiilor ambele persoane refuză punerea în aplicare a legilor privind pensiile și vorbesc public despre ipoteza unei alte legi privind sistemul public de pensii spunând o serie de aberații nepermise în raport de cei 5 milioane de pensionari(care nu stiu ce să mai creadă) dar și în raport de prevederile legale.

În prezent este în vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice iar de la data de 1 septembrie 2021 intră în vigoare Legea 127/2019 privind sistemul unitar de pensii publice, lege care elimină inechitatile și stabilește un nivel decent al pensiilor,” explică el.

Pensionarii au fost lipsiți de 6 miliarde lei

Adrian Câciu arată, de asemenea, că pensionarii au fost lipsiți de 6 miliarde lei.

„Informațiile primite de la Ministerul Muncii ne arată că cei doi, în înțelegere cu Raluca Turcan, ministrul muncii, pregatesc o ordonanța de urgență care să proroge termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 127/2019, atentând astfel în mod direct la veniturile a peste 5 milioane de persoane printr-un impardonabil act de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Amintesc faptul ca prin neindexarea pensiilor în anul 2021, pensionarii au fost lipsiți de 6 miliarde lei. Puteți sa-i spuneți furt, dar oricum este abuz în serviciu.

În cazul în care premierul României nu îi va demite pe cei menționați vă îndemn pe toți să facem plângere penală împotriva celor care nu au luat măsuri pentru protejarea intereselor cetățenilor

români.

Vom avea un premier dublu penal și câțiva șoricei penali de-a dreptul,” spune economistul.

Raluca Turcan: 400.000 de dosare de pensii sunt în lucru

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit recent despre reformele pe care vrea să le introducă în România. Astfel, aceasta a explicat faptul că 400.000 de dosare de pensii sunt în lucru.

Potrivit acesteia, PNL și-a asumat să introducă o reformă în marile sisteme publice din România. Astfel, sunt vizate educația, pensiile, salarizarea și administrația publică.

„Și chiar dacă politica a devenit mai dificilă, există însă un mare avantaj: există un public extraordinar de deschis către reforme. Și pentru prima data ne-am asumat, într-un document oficial, de țară, cu termene clare și măsuri specifice, pe domenii, sa reformăm marile sisteme publice. Educație, avem cel mai important proiect pentru reforma educației, „România educată” pentru care avem finanțare prin PNRR, trebuie să-l aplicăm.

Pensii, am început procesul de digitalizare cu 400000 de dosare introduse în sistemul informatic în perspectiva recalculării. Unde am fi fost oare, dacă începeam acest proces atunci când a fost asumat printr-o lege care însă nu a fost respectată?

Salarizare, reforma în salarizare va recompensa performanța în sistemul public. Administrație publică, urmărim o reformă a administrației pentru eficiența administrației publice centrale sau locale. Asta este ceea ce ne-am angajat să facem, asta este ce așteaptă românii”, a declarat Raluca Turcan.